Gyermeki titkok

A titkos babanyelv

Új jövevény egy idegen világban – tudod, mit szeretne mondani a babád?

Ismerjük meg egymást!

 

Egy új élet érkezése, bár csodálatos, de korántsem egyszerű feladat, ezt mindannyian tudjuk – akinek van gyermeke, azért, akinek nincs, az pedig a barátok, ismerősök által másodkézből éli meg az élményt. Megérkezik egy pici, védtelen teremtmény, akiről nekünk kell gondoskodnunk, és megtanítanunk a lehető legtöbbet az életről – amikor lássuk be, sokszor még saját magunkat sem érezzük ehhez elég okosnak, ügyesnek és felkészültnek. Így sok szülő számára különösen nagy nehézséget okoz az első időkben, hogy gyermekükkel “összeszokjanak”, és elkezdjék megérteni egymást.

 

Ez a csöpp lény, bár tanulni és tapasztalni érkezik hozzánk, bizonyos szempontból már nagyon is készen van: egészen kicsi korától határozottan kifejezi tetszését és nemtetszését, jókedvét és rosszkedvét, fájdalmait, sérelmeit, örömeit és bánatait. A probléma tehát adott: utódunk már kommunikálna velünk, próbál “beszélni” hozzánk, mi viszont nem értjük, hiszen egy olyan nyelven beszél, amely a mi számunkra érthetetlen. De vajon muszáj ennek így lennie? Nem lenne lehetséges, hogy elkezdjük beszélni ezt a nyelvet, és könnyebben megérthessük, hogy mit szeretne a gyermekünk? Cikkünkben egy olyan módszerre szeretnénk felhívni a figyelmet, amely a használói szerint éppen ebben nyújt nekünk segítséget.

 

 

 

 

Egy ismeretlen nyelv

 

Bár régóta létezik, mégis a mai napig méltatlanul kevés figyelmet kap hazánkban a Dunstan bébinyelv. A módszer kidolgozója az ausztrál Priscilla Dunstan, korábbi mezzo-szoprán énekesnő. A hölgy azt állítja magáról, hogy olyan fotografikus memóriával született, amely segítségével a hangokat képes az átlagosnál jobban észlelni, azonosítani, illetve megjegyezni. Ez az adottsága tette őt képessé arra, hogy amikor megszületett a gyermeke, annak sírásában meghatározott mintázatokat fedezzen fel, majd ezek megfigyelése révén megalkossa elméletét.

 

A módszert rengeteg anyuka alkalmazza sikerrel, és mindannyian állítják, hogy alapjaiban változtatta meg a babájukkal való kapcsolatot a kezdeti időkben. Priscilla szerint – 8 éves nemzetközi kutatásai eredményeire alapozva – a világon minden baba, etnikumtól, bőrszíntől és kultúrától függetlenül ugyanazokat a hangokat adja ki a tényleges, hisztérikus sírást megelőzően, és ezek 5 meghatározott csoportba sorolhatók be. Ezeket nevezi Dunstan “hangreflexeknek” – mindegyik megfeleltethető ugyanis egy-egy reflexnek (szopási reflex, ásítás, ürítés, stb.). Amennyiben ezeket a sírást megelőző, gőgicsélő, nyögdécselő hangokat időben el tudják csípni és megtanulják megkülönböztetni az anyukák, elsőre megérthetik, gyermekük mit szeretne közölni velük – ahelyett, hogy szép sorban megkísérelnének az összes lehetséges problémára választ adni.

 

3 hónap a világ

 

Fontos kiegészítés, hogy mindez nagyjából a baba maximum 3 hónapos koráig alkalmazható: ezután a babák nyelve megváltozik, és többé már nem jellemzőek rájuk ezek a hangok – bár vélhetően eddigre ki is alakul a gyermek és az anyuka között egy olyan kapcsolódás, amely által az anyuka már elsőre megérti a csak az ő gyermekére jellemző, sajátos “nyelvet” segítség nélkül is. Az első néhány hónapban azonban a módszer nagyon nagy segítséget jelenthet, főleg a tapasztalatlan anyukáknak – lényegesen csökkenthető ugyanis vele az a frusztráció, amitől sok kezdő édesanya szenved: úgy érzik, nem értik meg a gyermeküket, és nem tudnak rajta “jól” segíteni. Megszakad a szívük síró babájukért, miközben rosszabb esetben még hibáztatják és rossz anyának is érzik magukat emiatt.

 

Titokzatos szavak

 

Végezetül nézzük az úgynevezett “szavakat”. A kérdéses 5 hang a következő (angolos írásmóddal, “hivatalos magyar átirat” híján):

 

1. NEH – Éhes vagyok! A baba a szopási reflexnek megfelelően formálja a száját: a nyelvét a szájpadlásához nyomja.

2. OWH – Álmos vagyok. A száj kerek, “o” hangot formáz, csakúgy, mint ásítás közben.

3. HEH – Diszkomfort érzést jelez: fázom, melegem van, nedves a pelus, kényelmetlen pozícióban fekszem, stb.

4. EAIRH – A fájdalom, emésztési nehézségek hangja (erőlködés): altáji gázokat, hasfájást jelent.

5. EH – “Öklendezési” reflex, a büfiztetés szükségességét jelenti.

 

 

 

 

Persze ezeket nem könnyű elsőre megkülönböztetni egymástól, de a megalkotó és a használók állítása szerint némi gyakorlással, amikor már “ráállt a fülünk”, meghallható a különbség, csak elég türelmesnek kell lennünk – de vásárolhatunk már olyan fizetős applikációt is, amely segít a fülünket “élesíteni” a feladathoz, hogy saját gyermekünknél már könnyebben meghalljuk a különbséget.

 

További segítségnek az 5 szó megjegyzésében és felismerésében készítettünk egy nyomtatható összefoglalót az egyes sírásokról, amely szuper “kapaszkodót” jelenthet a “nyelvtanulási” fázisban, valamint egy hanganyagot példákkal az egyes sírástípusokról, ezek itt tölthetők le:

 

Dunstan bébinyelv összefoglaló

Dunstan bébinyelv hanganyag

 

Illetve készítettünk nektek egy videót is:

 

 

Természetesen a fenti módszer a sikere ellenére sem afféle csodaszer: nem fogja varázsütésre megoldani az első idők minden problémáját. Ám úgy gondoljuk, megpróbálkozni mindenképpen érdemes vele – ha csak egy kicsit is megkönnyíthetjük a picurral való összehangolódást, az már több, mint nagyszerű. Hiszen marad még éppen elég nehézség, amivel megbirkózhatunk, miért ne próbáljuk hát megkönnyíteni azt, amit meg lehet?

 

Szeretettel:
Az Apró Léptek Csapata

 

Apró Léptek

A pénzügyi tudatosságnak kiemelkedő szerepe van gyermekeinkre nézve, hiszen jövőjük szabadsága, szakmai lehetőségeik függnek tőle. Ezért hoztuk létre az Apró Lépteket, amelynek legfőbb célja a szülők teljeskörű tájékoztatása és szakmai támogatása a témában, valamint egy tudatosan gondolkodó szülői közösség kiépítése.

Tippek, trükkök, rendezvények