Tudatos Karácsony

Tudatos Karácsony – Avagy miért vegyünk földlabdás karácsonyfát?

 

Évente hazánkban közel 1,5 millió fenyőfát vágnak ki ahhoz, hogy az ünnepi készülődésben senki ne maradjon karácsonyfa nélkül. Ennek a hatalmas mennyiségű fenyőfának viszont közel harmada az eladók nyakán marad.

 

Ha idén nem szeretnénk hozzájárulni a fenyők értelmetlen kivágásához érdemes földlabdás fát választanunk az ünnepre.

 
De miért is jó ez nekünk?
 

-A fenyő rendkívül hasznos, hiszen illóolajuk, gyantájuk népi gyógyászatban használt. Friss rügyek, ágak mézes, szirupos főzete jó torokfájásra, megfázásra, Erdélyben hagyománya van a szörp készítésének, mely kellemes ízű, így a gyerekek is szívesen fogyasztják. Belélegezve felső légúti betegségek ellen használják az illóolaját.

-Nem kell szomorú szívvel a kukába tennünk az ünnepek elteltével a karácsonyfát.

-Nem kell a lehulló tűlevelek miatt aggódnunk.

-Karácsony után a fa velünk maradhat és nevelgethetjük tovább.

 

 

Nézzük, miért érdemes fenyőfát ültetnünk a kertünkbe?

 

A fenyőfélék pollenje nem allergén, örökzöldek, ezért egész évben takarást biztosítanak, alattuk nem gyomosodik a föld, mert a tűleveleikkel elsavanyítják a talajt. Különös ápolást nem igényelnek, ezért könnyebb fenntartani a kertet.

Válasszuk ki a kertünkhöz/ lehetőségeinkhez legjobban illő fenyőfélét:

 

Szeretnénk élő fenyőfát, de csak kis kertünk vagy teraszunk van? Akkor nekünk való a cukorsüveg fenyő! Kicsi konténeres fenyőféle, szabályos háromszög alakú, lassú növekedésű, nem foglal sok helyet, és kiültethetjük az ünnepek után!

 

 

Ha északi fekvésű kertbe szeretnénk tűlevelű örökzöldet, akkor a közönséges lucfenyő ideális választás lehet. Figyeljünk rá a hely kiválasztásánál, hogy eleinte lassan növekszik, de ha elérte a 2 méteres magasságot, akkor intenzív növekedésbe kezd! Sekélyen gyökerezik, ezért viharos szelektől védenünk kell. Egyébként igénytelen fajta, normál kerti talajt és heti öntözést igényel. Magyarországon a nyugat Dunántúlon őshonos fajta, finom gyantás fenyőillata van!

Ha kis kertünk van, akkor inkább az ezüstös szerb lucot keressük a kertészetekben, ez gömb vagy oszlopos keskeny növekedésű és a fenyőgubacsatkának is ellenáll.

 

 

Meleg, napos déli fekvésbe, homokos, laza talajra keresünk fenyőt? Akkor fekete fenyőt és erdei fenyőt, törpefenyőt érdemes vásárolnunk! Ezek a hosszú tűlevelű fajták jól bírják a szárazságot, ellenállóak a mostanában gyakori nagy nyári hőségeknek és bírják a téli nagy fagyokat is! Fájuk rendkívül gyantás, vigyázzunk a ruhánkra, ha bevisszük a lakásba!

Napos, normál kerti talajú kertbe, ha egy kis kontrasztot szeretnénk a sok zöld növény között és van még hely a kertben, akkor a mindig ezüstkék színű ezüstfenyők közül válasszunk, de csakis kesztyűvel közelítsük meg, mert nagyon szúrós a tűlevele!

 

 

Ha szeretnénk puha, nem szúrós tűlevelű, dús, méregzöld karácsonyfát akkor a nordmann fenyő (más néven kaukázusi jegenyefenyő) az ideális számunkra. Normál kerti talajban, napos fekvésben érzi jól magát, szoliterként ültetve minden kert dísze egész évben! Tobozai éretlenül élénk díszek a fán!

 

 

 

Hogyan válasszunk FÖLDLABDÁS (gyökeres, konténeres) fenyőt a kertészetekben, fenyőárusnál?

 

-A földlabda, konténer legyen a fenyő méretéhez képest arányosan nagy, legyen ép, kemény a földje! Ez tartalmazza gyökereket, a saját mikorrhiza gyökérgombákat, amelyek a fenyő túléléséhez kellenek.
-Ezek sem száradhatnak ki és a fenyő sem, ezért ne tegyük fűtőtest mellé közvetlenül a fenyőt!
-Öntözzük meg a földlabdát, de figyeljünk, hogy a jutazsák amivel a földlabdát összefogják nehezen veszi fel a vizet! Érdemes a földlabdát konténerbe, virágcserépbe tenni, alátétet tenni alá és apránként locsolni. Rakhatunk köré mulcsot, ami nedvesen tartja és a szabálytalan földlabdát segít egyenesbe hozni.
-Nagy fagyból behozott fenyőt rövid beszoktatással – hűvös helyen 1-2 napig tartva- bevihetjük a lakásba.
-A kiszoktatás viszont sokkal lassabb folyamat, legalább egy hétig tartsuk hűvösben a fenyőfát! Pár napig lehet csak a szobában, minél hűvösebben, hogy ne induljon meg a párologtatása. Érdemes az ültetőgödröt előre kiásni, ha nagy mínusz van és a kerti föld megfagy, akkor érdemes örökzöld virágfölddel beültetni. Megfelelő térállású helyet válasszunk, a fajta fényigényére figyelve. Ha nem tudjuk kiültetni a hideg miatt, akkor vigyázni kell, hogy a gyökere ne fagyjon át, tartsuk hűvösben kora tavaszig, öntözzük heti egyszer. Tavasszal intenzívebben öntözzük a begyökeresedésig- kb. 6-8 hétig. A földet elsavanyítja maga körül a fenyőtűivel, jól árnyékol, alatta nem gyomosodik, de saját legalsó ágait is leárnyékolhatja, így azok leszáradhatnak idővel, ez természetes.

 

Remélem kedvet kaptatok a „cserepes” fenyőkhöz és idén nálatok is maradandó lesz a karácsonyfa!
Kellemes Ünnepi készülődést, valamint nyugodt és tudatos karácsonyfa vadászatot kívánunk nektek!

 

Szeretettel:

Az Apró Léptek Csapata

 

CSAPAT

(forrás: budaörsikerteszet.hu)

Apró Léptek

A pénzügyi tudatosságnak kiemelkedő szerepe van gyermekeinkre nézve, hiszen jövőjük szabadsága, szakmai lehetőségeik függnek tőle. Ezért hoztuk létre az Apró Lépteket, amelynek legfőbb célja a szülők teljeskörű tájékoztatása és szakmai támogatása a témában, valamint egy tudatosan gondolkodó szülői közösség kiépítése.

Tippek, trükkök, rendezvények