ADVENTI NAPTÁR

Pénzügyi tudatosság - Ötletek és Játékok

Huszonnégy Nap

 

 

A Karácsony előtti időszak számos csodát rejthet magában – a visszaszámlálás elmaradhatatlan eleme, az adventi naptár jelképezi eme boldog várakozás apró meglepetéseit – kis édességeket, csöppnyi kedvességeket. Számtalan kivitelben kapható, a nagyáruházak filléres csokipattintós verziójától a kézzel varrt csipkés-zsebecskés high class csodákig – s természetesen még több D.I.Y. ötletet találunk az interneten – nehéz eldönteni, melyiknek álljunk neki, egyik aranyosabb, mint a másik.

 

Ebben a posztban – némiképp beékelve adventi meglepetéseink közé – most szeretnénk egy kis ötletbörzét nyújtani Nektek, beleszőve gondolatainkat arról, miért is lehet ez egy nagyon fontos időszak (pénzügyi) tudatosság szempontjából is.

 

Ez a 24 nap egy csodálatos lehetőség.

 

Lehetőség arra, hogy lelassuljunk és átgondoljuk az évünket, döntéseinket, és azokat a lépéseket, amiket jövőre szeretnénk megtenni. Az Ünnepek jellemzően egy olyan időszak, amikor még többet költünk, sokszor erőn felül is hajlamosak vagyunk a túlkapásokra. Még jobban rohanunk, mígnem üres zsebbel, kimerülten, jó esetben legalább boldogan zuhanunk be a fa alá. De muszáj ennek így lennie?

 

 

Sokéves szakmai  tapasztalatunk tükrében bátran mondhatjuk, hogy rengeteg, hosszú távon kevéssé előnyös pénzügyi döntés is eredendően abból fakad, hogy nem adunk magunknak elég időt a döntés előtti alapos mérlegelésre. Sürgetve érezzük magunkat, vagy sürgetnek a körülmények, így elfogadjuk az első, kicsit is jobbnak tűnő ajánlatot. Bankból bankba szaladunk ahelyett, hogy egy megbízható független tanácsadó tenné meg ezt helyettünk.

 

Hol kezdődik ez a rohanás, hogyan ajándékozhatnánk magunknak nagyobb nyugalmat, több időt?
Nekünk, szülőknek természetesen alapos okunk van minderre – szeretnénk gyermekeinknek sokat és még annál is többet adni. Szeretnénk, ha álomkarácsonyunk lenne, mézeskalács-illattal, gyertyafénnyel, csillagszóróval és sok ajándékkal a fa alatt. Szeretnénk kicsit hátradőlni, társasjátékozni, forralt bort inni, együtt lenni. Szeretnénk, ha gyermekeink örülnének az ajándékoknak, és megbecsülnék az erőfeszítéseket, amelyeket tettünk értük.

 

Milyen legyen hát az az Advent, ami egyenes úton vezet át minket ebbe a Karácsonyba?

 

A NAPTÁR

 

Milyen legyen, ha nem sima csokis?

 

A folyamatábrás – a Mikulásnak 24 vattapamacsból kinő a szakálla, a Fenyőfán kijelölt 24 helyre naponta kerül egy apró dísz – viszonylag költségkímélő és jól variálható verzió, ha nem szeretnénk édességet vagy tárgyi ajándékot adni.

 

A gyűjtögetős – Duplo, Lego, puzzle, bélyeg, matrica, kagyló, csiga, figurák, zsírkréták, filcek – a lényeg, hogy 24 részre szedünk egy készletet, vagy 24 darabbal gazdagíthatunk egy gyűjteményt.

 

Az üzenetes – 24 kis mondóka, 24 szeretetetteli üzenet, 24 cetli, amire a jövő évi naptárba írunk üzeneteket, amire már nem fogunk emlékezni, így meglepetés lesz.

 

A fényképes – minden ablak mögött lapulhat egy gyermekeink számára kedves vagy vicces családi kép – ha egy kis “diákcsemegével” párosítjuk, a siker nem marad el! Akár az is lehet a feladat, hogy közösen készítünk el egy ilyen családi tablót Karácsonyra. Készülhetünk fényképes tablóval, adventi naptárral a nagyszülőknek is!!

 

Az élménynaptár – minden napra kijelölünk egy élményt, kalandot, amit gyermekeinkkel közösen valósítunk meg. Legyünk óvatosak azonban – leírni 5 bábszínházi előadást sokkal könnyebb, mint valóban megszervezni és el is menni rájuk! Tartsuk szem előtt, hogy gyermekeinknek sokszor az, hogy velük legyünk, sokkal fontosabb, mint hogy ez egy kakaózás vagy egy Csodák Palotája látogatás. Lehet minden napra egy mese, amit elmesélünk, vagy egy dal, amit meghallgatunk.

 

A naptár = játék – némi grafikai leleményességgel lehet egy 12 páros memóriajáték, egy 24 részre vágott térkép, ami megmutatja a karácsonyi ajándék helyét, vagy egy palota 24 ablakkal, esetleg egy kisállat-kereskedés 24 állatkával. Tehetünk bele akár saját magunk által fekete tollal megrajzolt kis kifestőket, színezőket is!

 

A mégis édességes – csoki helyett tehetünk bele aszalt gyümölcsöket, magvakat, saját készítésű egészséges kekszeket is.

 

 

… és természetesen A játékosan pénzügyes!

 

Gyermekünk életkorától függően beleszőhetünk egy kis pénzügyi játékot is az adventi készülődésbe. Ez a 24 nap ugyanis remek apropó arra, hogy leképezze számukra a “hosszú távot”. Csinálhatunk egy adventi perselyt – ha nagyobb gyermekünk van, megkérhetjük, hogy minden nap tegyen hozzá valamit a karácsonyi készülődéshez, házimunkához, ennek fejében dobhatunk naponta egy vagy több zsetont a perselybe, melyet aztán beválthat nálunk előre megbeszélt ajándék(ok)ra.

 

Szintén nagyobbakat már bevonhatunk abba, mi magunk hogy készültünk fel ennek az időszaknak az anyagi kihívásaira, hogyan osztjuk be a pénzt, milyen tervezet szerint vásárolunk (akciók figyelése, kuponok, stb.) Ha merészek vagyunk, akár a ma egy kis ajándék VAGY a végén egy nagy ajándék elvet is követhetjük, vagy “kamatozhat” is benne a zseton. Párhuzamosan akár magunknak is csinálhatunk egy kis gyermekcélú adventi pénzgyűjtést, csak mi a valós aprónkat is berakhatjuk minden nap egy perselybe. De ha nem is szeretnénk egyértelműen a pénzhez kapcsolódni, sok olyan kreatív verzió van, melyeken keresztül megtapasztalhatják a gyerekek, milyen nagy eredménye lehet annak, ha fokozatosan, tervszerűen, Apró Léptenként haladnak egy nagyobb cél felé, melyet aztán természetesen segítünk elérni.

 

 

Hogyan tehetjük még tudatosabbá az Ünnepekre hangolódást?


Ajándékozzunk időt és minőségi figyelmet tárgyak helyett. 
A legfontosabb hosszú távú befektetésünk gyermekeink boldog jövőjébe.

 

Ne költekezzünk túl. Még ha úgy véljük, nagy örömöt okozunk a nagyobb ajándékokkal, a feszültségünk, ami ezzel a vállalással jár, könnyen robbanhat később, és komoly következményei lehetnek a család pénzügyi életében.

 

Ha a drágább ajándékot választjuk, osszuk meg az összeget a többi családtaggal vagy közeli baráttal, aki szeretne hozzájárulni. Mindenkinek könnyebbség és sikerélmény egy nagy dolog részesévé válni!

 

Ha eddig még nem tettünk lépéseket gyermekeink jövője érdekében, itt az ideje – ne egy be nem váltott újévi fogadalom legyen csupán, hanem igazi ajándék, melyért könnyen lehet, hogy nem most, de fiatal felnőttként nagyon hálás lesz! Természetesen ajándékozzuk meg szívünk és pénztárcánk szerint, azonban gondoljuk át nagyon az arányokat és a kitűzött célok fontosságát.

 

Gyermekjövő- és Életpálya-tervezésben boldogan segítünk – ingyenes, személyre szabott konzultációra ITT tudsz regisztrálni!

 

Kövessétek adventi posztjainkat, mert nem csupán rengeteg hasznos információt, de ajándékokat is bőven találtok köztük!

 

Még több hasznos információt tudhatsz meg, ha feliratkozol hírlevelünkre! 🙂

 

Szeretettel
Az Apró Léptek Csapata

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

kettő × három =

Apró Léptek

A pénzügyi tudatosságnak kiemelkedő szerepe van gyermekeinkre nézve, hiszen jövőjük szabadsága, szakmai lehetőségeik függnek tőle. Ezért hoztuk létre az Apró Lépteket, amelynek legfőbb célja a szülők teljeskörű tájékoztatása és szakmai támogatása a témában, valamint egy tudatosan gondolkodó szülői közösség kiépítése.

Tippek, trükkök, rendezvények