Egyszerű ünnep

Karácsonyi minimalizmus

Karácsonyi lelassulás – avagy hogyan ne őrüljünk bele az ünnepekbe?

Ismét nyakunkon a szeretet ünnepe – ez sokaknak nagyon szép időszak az évben, egyben azonban hatalmas stresszforrás is. Az ünnepeink elüzletiesedésének ugyanis az az egyik következménye, hogy sokaknak inkább megterhelést jelent az évnek ez a periódusa: pénzben, időben, energiában, és főleg szeretetben – ezzel pont az veszik el, amiről szólnia kellene az ünnepnek. Mert a Karácsony inkább arra kellene, hogy megteremtse a lehetőséget a számunkra, hogy megnyugodjunk, lelassuljunk, visszavonuljunk egy kicsit. Hogy alkalmunk nyíljon önvizsgálatot tartani, zavartalanul a családunkkal lenni, és átgondolni kicsit az előző- és a következő évet.

 

Eközben sokan azzal töltjük az időt, hogy még az utolsó pillanatokban is plázákban, boltokban, karácsonyi vásárokban rohangálunk ajándék után, vagy bevásárolni, hogy a karácsonyi menühöz biztosan minden meglegyen, miközben azon agyalunk, hogy a közös karácsonyi kézműveskedéshez a gyerekkel is megvan-e minden cucc. Így ahelyett, hogy lelassulnánk, olyan fordulatszámon kell pörögnünk az év utolsó heteiben, amit egész évben megirigyelhetnénk. Nesze neked slow karácsony, meg “jövőre másképp lesz”.

 

Ahogy egyre inkább terjed a minimalizmus, illetve az életünk egyszerűsítése, a fontos dolgokra való fókuszálás, egyre többen fellázadnak a “konzumünnepek” ellen is, és próbálják legalább egy kicsikét másképpen csinálni. Cikkünkben ehhez adunk néhány hasznos tippet – ha idén van még lehetőség bármelyiket alkalmazni, akkor azért, ha nem, akkor azért, hogy “jövőre tényleg másképp legyen”.

 

Adni vagy nem adni?

 

A legkardinálisabb kérdés, amiben hajlamosak vagyunk a legnagyobb túlzásokba esni, természetesen az ajándék. Nyilvánvalóan ebben gyökeres változás nem fog egyik napról, vagy egyik Karácsonyról a másikra bekövetkezni, de néhány kisebb lépést megpóbálhatunk fokozatosan megtenni – ki-ki vérmérséklete és családi körülményei szerint.

 

Gyerekes családokban pl. nehéz lenne a radikális változás – és nem is arról van feltétlenül szó, hogy mindenáron kerüljük el a tárgyi ajándékok vásárlását. Hanem arról, hogy gondoljuk át, és válasszunk tudatosan, ne azért adjunk valami huszadik felesleges dolgot, mert muszáj venni valamit. Egy kis lépés például, amit az életünkbe be tudunk vezetni gyermekesként, ha néhány egyszerű és hasznos kategória mentén próbáljuk racionalizálni a gyerekek ajándékait.

 

Gyerekeknek racionalizálás

 

1. Egy játék, amit akar a gyerek (igen, az a valami, amit számunkra érthetetlen okból nagyon akar, és amiért már fél éve könyörög)

 

2. Egy ruha, amire szüksége van (új pizsama, fürdőruha, esetleg sportoláshoz szükséges ruhadarab, stb.)

 

3. Egy játék, amivel játszhat, vagy együtt játszhattok (társasjáték, sporteszköz, videojáték, stb.)

 

4. Egy könyv, amit olvashat év közben (vagy könyvsorozat, esetleg magazin előfizetés)

 

5. Valami, amit építhet (hobbikészlet, LEGO, puzzle, stb.)

 

6. Valami, amit nézhet (DVD, mozijegy, koncertjegy, stb.)

 

7. Apróságok (édességek, új fogkefe, zokni és egyéb fehérnemű, stb.)

 

A fenti ajándékokat szépen el is oszthatjuk a családtagok között – mindegyiket más rokontól kaphatja meg a gyerek.

 

Felnőtteknek minimalizmus

 

Felnőtt családtagjainkkal talán kicsit könnyebben fog menni az egyszerűsítés. Velük megbeszélhetünk pl. előre egy fix költségvetést, amin belül kell maradniuk az ajándékoknak, így elkerülhetjük, hogy valaki túlzásba vigye a költekezést – ugyanígy limitálhatjuk pl. az ajándékok számát is. Az ilyen korlátozások néha nem várt kreativitást tudnak előcsalogatni belőlünk és szeretteinkből.

 

De akár az is okos lépés lehet az életünk leegyszerűsítésére, ha a családtagokkal előzetesen ajándéklistát cserélünk, ahová mindenki beírhatja, hogy mire lenne igazán szüksége, vagy mi az, amire különösen vágyik. Így elkerülhetjük a felesleges vásárlásokat, és biztosan mindenki örülni fog az ajándékának. Egyébként ebben az is segít, ha évközben nagyon figyelünk. Novemberben elromlott az anyósunk botmixere? A szüleink hónapok óta gyűjtögetnek egy nyaralásra? Ha az év folyamán végig nyitott szemmel járunk, és az ilyen információkat azonnal megjegyezzük – vagy ha ez nem megy, rögzítjük valahol – sokkal könnyebb lesz az ajándékvásárlás. Szintén jó minimalizmusbarát megoldás lehet, ha olyan ajándékot adunk, ami garantáltan “elfogyasztódik”: lehet ez élelmiszer, ital, élményajándék (mozi- vagy koncertjegy, vagy bármilyen más klassz közös program), vagy különböző voucherek, kuponok, tagsági kártyák, esetleg szolgáltatások (masszázs, kozmetikus, stb.).

 

Ezeket az ajándékokat aztán “tálalhatjuk” minimalista csomagolásban is – mert egyáltalán nem biztos, hogy szükséges megvenni egy harmadik fajta hópihés csilli-villi csomagolópapírt, ha otthon már öt másik áll a szekrényben. Inkább kezdjük el felhasználni a felhalmozódott készleteket! Ha nincsen felhalmozott készlet, akkor sem biztos, hogy muszáj megint új csomagolópapírt venni: először inkább gondoljuk át, van-e a háztartásunkban bármi másból olyan felhalmozott készlet, amibe csomagolni tudnánk: fantasztikus minimalista csomagolások készülnek pl. barna háztartási csomagolóból, selyempapírból, vagy akár újságpapírból is, csak a fantáziánkat kell használnunk egy kicsit.

 

 

De, ha nagyon bátrak vagyunk, és úgy érezzük, a családunk is nyitott lenne a dologra, megtehetjük azt is, hogy egyáltalán nem adunk ajándékot – vagy csak a gyerekek kapnak, de a felnőttek egymásnak nem adnak. Vagy csak egyszerűen mi magunk mondunk le az ajándékainkról: küldhetünk levélben egy “ajándékmentes deklarációt”, amiben érthetően a családtagjaink tudtára adjuk döntésünket és annak okait, és jelezzük, hogy mire tartunk igényt az ajándékok helyett. Sőt, ezekkel mi is mindenképpen ajándékozzuk meg családtagjainkat, ha adunk egyéb ajándékot, ha nem. Ajándékozzuk meg őket az időnkkel. Az osztatlan figyelmünkkel. Adjunk nekik teret. Adjunk nekik megértést. És végül, de nem utolsósorban, adjunk nekik törődést és szeretetet. Hiszen ennél nagyobb ajándékra senkinek nincs szüksége.

 

Lassan járj, tovább érsz

 

Ha az ajándékozást már csak egy kicsit is le tudjuk egyszerűsíteni, máris sokat tettünk azért, hogy nyugodtabban teljen a Karácsonyunk, de ha kedvet kaptunk a még nagyobb nyugalomhoz, megtehetünk néhány olyan kis egyéb lépést is, amitől kicsit még lassabb lesz a karácsony – a jó értelemben.

 

Mivel az adventi időszak az átalgosnál sokkal több programlehetőséget tartogat, hajlamosak vagyunk ebben is túlvállalni magunkat. Mindenhol ott akarunk lenni, minden meghívásnak eleget akarunk tenni – és legfőképpen, félünk attól, hogy lemaradunk valamiről, ha kihagyjuk ezeket. De biztosan szükséges ez? Tényleg lemaradunk valamiről, ha idén nem leszünk ott az összes adventi gyerekkórus koncerten, vagy nem nézzük meg mindegyik karácsonyi vásárt? Ha el akarjuk kerülni az ezer felé szakadás érzését, ebben is egyszerűsítésre van szükségünk. Nézzük át a naptárat, és kíméletlenül gyomláljunk a programok között. Legyünk nagyon őszinték magunkhoz, és határozzuk meg, melyek azok a programok, amelyeken biztosan részt kell vennünk (pl. a nagy családi karácsony, vagy az iskolai karácsonyi műsor nyilván ilyen). Az olyanokat viszont, amiken csak kötelességből vennénk részt, de nem akarunk igazán ott lenni, és nem adna hozzá különösebben sokat az életünkhöz, nyugodtan engedjük el. Nem fogunk lemaradni semmiről. De ha mégis, őszintén tegyük a szívünkre a kezünket: fontos lesz kis idő múlva is az a tény, hogy lemaradtunk valamiről? Emlegetni fogjuk még évek múltán is, hogy lemaradtunk róla? Nem valószínű. Azt viszont még évek múlva is emlegetni fogjuk, hogy “az volt az első olyan Karácsonyom, amikor adtam magamnak egy kis szabadságot és teret, és nemcsak rohantam egyik-helyről a másikra, hanem élvezni tudtam a pihenést, milyen jó is volt!”

 

A másik dolog, amire biztosan nincs szükségünk: hogy az ünnepek alatt is a közösségi médiát, vagy a TV-t bámuljuk. Tényleg olyan fontos, hogy Mariska és Juliska hogyan Karácsonyozik? Az utolsó érzés, amire Karácsonykor szükségünk van, a “Facebook-irigység” – ez a pszichológiában már létező fogalom arra az érzésre utal, amikor kevesebbnek érezzük magunkat attól, hogy a közösségi média szűrőjén keresztül sokkal szebbnek, jobbnak látjuk mások életét, és elkezdjük magunkat ehhez hasonlítgatni. Ha ezt még Karácsonykor is műveljük, közben lemaradunk azokról a pillanatokról a saját ünnepünk alatt, amitől a mi életünk is pont olyan szép és jó lenne a magunk számára, mint amilyennek a Mariskáé látszik – vagy esetleg még jobb. Szóval nyugodtan szabadságoljuk magunkat egy kis időre a közösségi médiától – ez lehet akár csak egy óra, de ha úgy érezzük, akár az egész ünnep is, az ingerküszöbünktől függően. Nem fogunk lemaradni semmiről – maximum néhány Karácsonyi képről (amiket mellesleg utólag is megnézhetünk, ha nagyon akarjuk).

 

Ugyanez a helyzet a TV-vel is: a nagy családi összejövetelek, pláne az étkezések közben tényleg semmi szükség rá, hogy a háttérben menjen a TV műsor. Ezt is nyugodtan szüneteltessük kisebb-nagyobb intervallumokra: inkább legyünk benne teljes figyelmünkkel a családi beszélgetésekben, és / vagy élvezzük minden érzékszervünkkel az ételeket. És amikor mégis úgy döntünk, hogy TV-t fogunk nézni, az is sokkal nagyobb örömet okoz majd – hiszen mi döntöttünk úgy, hogy neki szenteljük az időnket, nem pedig csak egy újabb ingert jelent a másik ezer között, ami a figyelmünket követeli. Az emberi figyelem véges, bánjunk vele nagyon tudatosan és okosan!

 

Reméljük, néhány hasznos tippel segítettünk nektek nyugodtabbá tenni az ünnepet – vagy, ha idén már késő, akkor a következő ünnepet – és számtalan területet még nem is érintettünk, ahol egyszerűsíteni lehet az ünneplést, pl. a menü vagy a dekoráció.

 

Karácsony mindennap

 

Végső útravalónak pedig álljon itt egy idézet, amit mindannyian megszívlelhetünk:

 

“A Karácsony nem egy időpont vagy egy időszak, hanem egyfajta beállítódás. Az, ha békét és jóakaratot közvetítünk, és könyörületességben bővelkedünk, az jelenti az igazi Karácsonyi szellemet.”

(Calvin Coolidge)

 

Ha közhelyesebben akarnánk fogalmazni, mondhatnánk úgy is, hogy “legyen minden nap Karácsony!”

 

Szerettel:

Az Apró Léptek Csapata

 

CSAPAT

 

Forrás: dolledupdesign.net

Apró Léptek

A pénzügyi tudatosságnak kiemelkedő szerepe van gyermekeinkre nézve, hiszen jövőjük szabadsága, szakmai lehetőségeik függnek tőle. Ezért hoztuk létre az Apró Lépteket, amelynek legfőbb célja a szülők teljeskörű tájékoztatása és szakmai támogatása a témában, valamint egy tudatosan gondolkodó szülői közösség kiépítése.

Tippek, trükkök, rendezvények