ALTERNATÍV OKTATÁS

Csináljunk közösen iskolát!

A Jövő Iskolája – Workshopon Pécsett

Mint arról itt, a honlapon és a facebook oldalunkon több cikk, megosztás is tanúskodott, májusban reflektorfénybe került Pécs, előadásokkal és személyes konzultációk formájában is megkezdtük munkánkat hazánk délnyugati gyöngyszemében. Utána kicsit halkabb lett a dallam, hiszen pécsi munkatársunkhoz megérkezett második gyermeke, azonban a háttérben rengeteg előkészület és munka zajlott, zajlik folyamatosan, hogy mielőbb megnyithassuk irodánkat itt is.

 

Közben természetesen nyitott szemmel járva figyeltük a pécsi életet, hogy megismerjük a fiatal párok, szülők, többgyermekes családok napjainak főszereplőit, terveit és vágyait, a kedvenc játszóterektől a legnépszerűbb gyermekprogramokon át a leginkább preferált óvodákig, iskolákig. Ekkor találkoztunk a Pécsi Szabad Iskola nevével, de kezdetben csak annyit tudtunk róla, hogy alternatív iskola lesz, és 2017-re tervezik az indulást.

 

Nagy öröm volt részünkről, amikor kiderült, hogy rendszeresen tartanak olyan workshopokat is, ahol közösen gondolkodva, kérdezve, mesélve, tervezve a szülők, tanítók, alternatívan gondolkodó, gyermekeink jövőjéért felelősséget érző szakemberek, pedagógusok is meg vannak szólítva, és lehetőségünk van hangot adni kételyeinknek, kérdéseinknek, vágyainknak, hogy képzelünk el egy olyan iskolát, ahol van beleszólásunk, formáló ráhatásunk arra, mit és milyen formában tanuljanak gyermekeink.

 

Számunkra természetesen nem csak szülőként, de felelős pénzügyi szakemberekként is különösen inspiráló volt részt venni a beszélgetésben, hiszen folyamatosan kutatjuk azokat a lehetőségeket, csatlakozunk azokhoz a kezdeményezésekhez, amik a jövő iskoláját valósítják meg, melyben, terveink és reményeink szerint végre helyet kap a pénzügyi tudatosságra nevelés is. Az azonban még nekünk is egy kutatási, kísérleti terület, hogyan, hol lehetne ennek a helye (saját tapasztalati tőkénken túl kipróbált, működő módszerek már léteznek ) egy alternatív tanmenetben.

 

A workshop ebben is nagyon sokat lendített a bennünk érő terveken, hiszen, mint megtudtuk, nem szigorúan tantárgyakra  darabolt, hanem sokkal komplexebb feladatokat egyesítő, lényegében a tanulók által választott és megtervezett projekt-alapú oktatás zajlana, mely sok ponton inkább kísérése az eseményeknek, hagyva a gyermekek kreativitását és probléma-megoldó képességét, szociális készségeit kibontakozni.

 

Például, milyen fantasztikus lehet egy vásár, mint hallgatói projekt megtervezésekor nem kockás füzetes matematikai példákon, hanem konkrét terv-befektetés-munka-haszon-újrabefektetésen keresztül tanulni arról, hogyan bánjunk a rendelkezésünkre álló pénzzel?!

 

Ezúton is köszönjük a Pécsi Szabad Iskola alapítóinak, munkatársainak és támogatóinak, hogy ott lehettünk és együtt gondolkodhattunk – találkozunk novemberben is!

 

Szeretettel:

Az Apró Léptek Csapata

 

 

Pécsi Szabad Iskola a facebookon ITT!

Budapest School a facebookon ITT!

Fotók: NNFotó

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

tizennyolc − 13 =

Apró Léptek

A pénzügyi tudatosságnak kiemelkedő szerepe van gyermekeinkre nézve, hiszen jövőjük szabadsága, szakmai lehetőségeik függnek tőle. Ezért hoztuk létre az Apró Lépteket, amelynek legfőbb célja a szülők teljeskörű tájékoztatása és szakmai támogatása a témában, valamint egy tudatosan gondolkodó szülői közösség kiépítése.

Tippek, trükkök, rendezvények