Játékosan a pénzügyekről!

3. rész

Játékosan a pénzügyekről! (3. rész)

Játékok 8-9 éves gyermekeknek

 

A 8-9 éves gyerekek már elég érettek, hogy megértsék a pénz valódi értékét, illetve a takarékosság és az okos, átgondolt vásárlási döntések meghozatalának fontosságát. Játékaink segíthetnek abban, hogy szórakozva fejleszd gyermeked pénzügyi tudatosságát.

 

Kuponos játék

 

Ehhez a játékhoz szükséged lesz néhány kuponra, szelvényre, melyek valamilyen árkedvezményt biztosítanak és néhány érmére, esetleg kisebb címletű bankjegyre. Ügyelj arra, hogy a kedvezmény ne százalékosan, hanem pénzértékben legyen feltüntetve a kuponon! Vágd ki a szelvényeket, helyezd őket gyermeked elé, majd kérd meg, hogy számolja ki az előkészített pénzkupacból a kedvezményt. Például, ha a szelvény 250 forint kedvezményt biztosít valamely termékre, gyermeked a pénzkupacból elvehet egy 200 és egy 50 forintos érmét. Ismételjétek meg a folyamatot még néhány kuponnal. A játék végén számoljátok össze a gyermeked előtt gyülekező érméket, és beszéljétek meg, hogy a megtakarított pénzen mit tudnátok még vásárolni. A játékot akár heti szinten is játszhatjátok, ilyen esetben mindig írjátok fel egy füzetbe, mennyit takarítottatok meg, a hónap végén pedig összeszámolhatjátok a spórolt pénzt. Ennek a játéknak köszönhetően megtaníthatod gyermekednek, mennyit jelenthet a sok apró megtakarítás, jobban fogja értékelni a pénzt, és a költségvezetés fontosságába is belátást nyerhet.

 

Bevásárló lista

 

Ez a játék remekül fejleszti a gyermekek pénzügyi tudatosságát, és megtanítja őket az okos vásárlási döntések fontosságára. A játékhoz mindössze valamelyik szupermarket katalógusára, papírra és ceruzára, esetleg zsebszámológépre lesz szükségetek. Határozz meg egy pénzösszeget, mely a gyermek rendelkezésére álló büdzsét jelképezi. Kérd meg a gyerkőcöt, hogy a katalógus alapján állítson össze egy bevásárló listát, de úgy, hogy ne lépje túl a megadott keretet. Ha elkészült a lista, ellenőrizzétek együtt, és beszéljétek meg a listán található termékek szükségességét, illetve hogy milyen más, szükségesebb vagy olcsóbb termékkel lehetne helyettesíteni őket.

 

 

Komparatív vásárlás

 

Gyűjtsd össze néhány sportüzlet katalógusát, majd kérd meg gyermekedet, hogy találja meg, melyik üzlet kínálja a például a legolcsóbb sportcipőt, abból a típusból, melyet kedvel. A játékot természetesen más termékkel is játszhatjátok. Miután megtalálta a legolcsóbbat, beszélgessetek el a választásáról. Példának feltüntetünk néhány kérdést, amit feltehetsz neki:

 

– Általánosságban is elmondható, hogy az adott üzlet alacsonyabb áron kínálja termékeit?Milyen messze van az üzlet a lakhelyetektől? Mennyi időt vesz igénybe eljutni az üzletig?

 

– Mekkorák az utazás költségei?

 

– A kínált áru minősége alacsonyabb, magasabb vagy megegyező a hasonló típusú, de drágább áru minőségéhez viszonyítva?

 

Mint látható, a nagyobbak is találhatnak szórakoztató játékokat, melyek pénzügyi tudatosságra nevelnek. A következő részt a tinédzsereknek ajánljuk.

 

Szeretettel:

Az Apró Léptek Csapata

 

 

Forrás: penzugyi-tudakozo.hu


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

5 × 2 =

Apró Léptek

A pénzügyi tudatosságnak kiemelkedő szerepe van gyermekeinkre nézve, hiszen jövőjük szabadsága, szakmai lehetőségeik függnek tőle. Ezért hoztuk létre az Apró Lépteket, amelynek legfőbb célja a szülők teljeskörű tájékoztatása és szakmai támogatása a témában, valamint egy tudatosan gondolkodó szülői közösség kiépítése.

Tippek, trükkök, rendezvények