Játékosan a pénzügyekről!

2. rész

Játékosan a pénzügyekről! (2. rész)

Játékok 6-7 éves gyermekeknek

 

Ha túl vagyunk a malacperselyen és gyermekünk már kicsit idősebb lett, összetettebb játékokon keresztül is formálhatjuk a pénzügyi tudatosságát! A nagyobb gyermekek, akik már megismerkedtek a számok világával, sokféle játékot játszhatnak, melyek segítenek nekik a címletek megismerésében és megtanítják őket a címletek közötti váltására is. Íme néhány, kisiskolások számára ideális játék, melyet az egész család élvezni fog!

 

Ismerd fel az érmét!

 

Gyűjts össze egy maréknyi pénzérmét, de figyelj rá, hogy minden címletből legyen legalább egy, majd helyezd az érméket egy papírzsákba. Ezután gyermeked a papírzsákból húz egy érmét, melyet látatlanul a markába zár, és a tapintása, mérete alapján igyekszik kitalálni, milyen értékű érmét választott. Ha izgalmasabbá szeretnétek tenni a játékot, készíts kártyákat, melyekre felírod az érmék értékét, majd kártyákat sorakoztasd fel egy asztalon. Ezután az érme kihúzása következik. Miután gyermeked meghozta döntését, az érmét a megfelelő kártyára helyezi, majd együtt leellenőrizhetitek a válasz helyességét. A játékot több gyermek is játszhatja, ilyenkor azonban a jobb láthatóság érdekében ajánlatos a kártyák helyett plakátokra kiírni az érmék értékeit, így a gyerekek a megfelelő plakát elé állva adják meg válaszukat, a gyerekcsoport pedig közösen ellenőrizheti annak helyességét.

 

Ismerd fel a bankjegyet!

 

Ha van rá lehetőséged, nyomtass néhány bankjegyutánzatot, melyeken a pénz értékét jelző számokat öntapadó papír segítségével teljesen elrejted. Minden címletből készülj egy másolattal. Ezután, akár gyermekeddel közösen, készítsetek kártyákat a megfelelő értékekkel. Gyermeked előtt legyenek felsorakoztatva az értékek, előtted pedig a bankjegyek. Véletlenszerűen mutasd fel gyermekednek a bankjegyet, ő pedig emelje fel a megfelelő értéket jelző kártyát. A játékot addig játszhatjátok, míg a csemete meg nem tanulja kapásból felismerni a bankjegyeket. Ha gyermekednek van malacperselye, jutalmazhatod a helyes találatokat egy-egy ötforintossal is.

 

Dobókockás játék

 

Szükséged lesz néhány 5, 10, 20, 50, 100 és 200 forintos érmére és egy dobókockára. A játék egyszerű – ahányat dob gyermeked a kockával, annyi ötforintos érmét adsz neki. A csemete feladata, hogy átváltsa az ötforintosokat nagyobb címletekre. Például ha hatost dob, a hat ötforintosáért cserébe kaphat egy 10 és egy 20 forintos érmét. Még a játék kezdete előtt határozzátok meg, mikor ér véget a játék (pl. ha a gyermek eléri az 500 forintot). A játék még izgalmasabb, ha több gyermek játssza, hiszen így versenyezhetnek is, ki éri el elsőként az előre megbeszélt összeget.

 

 

 

Játék két gyermeknek

 

Ezt a játékot két gyerek is játszhatja, a szülő segítsége és különösebb előkészületek nélkül, hiszen mindössze egy kupac pénzérme szükséges hozzá. Az első játékos véletlenszerűen felmarkol néhány pénzérmét, úgy, hogy a másik ne lássa. Miután összeadta az érmék értékét, közli ellenfelével hány darab érmét tart a kezében, és mennyi ez érmék értékének összege. A másik játékosnak két lehetősége van, hogy kitalálja, milyen érméket tart a kezében az ellenfele. Például, ha az egyik játékosnak 5 darab érme van a kezében, 350 forint értékben, ellenfele tippje lehet, hogy a másik gyermek két darab százforintost és három darab ötvenforintost rejt a markában, de a helyes válasz lehet egy kétszázas, egy százas, két húszas és egy tízes is. Amennyiben eltalálja a helyes kombinációt, a gyermek elnyeri a pénzkupacot, ellenkező esetben viszont ellenfele tarthatja meg a pénzt. A játékosok felváltva találgatnak, az előre meghatározott körök számának lejátszása után pedig az a játékos nyer, akinek több pénze van.

 

Reméljük, tetszett nektek a kisiskolásoknak szóló rész, a következőben a 8-9 éves korosztály kapja a főszerepet!

 

Szeretettel:
Az Apró Léptek Csapata

 

 

Forrás: penzugyi-tudakozo.hu


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

tíz − hét =

Apró Léptek

A pénzügyi tudatosságnak kiemelkedő szerepe van gyermekeinkre nézve, hiszen jövőjük szabadsága, szakmai lehetőségeik függnek tőle. Ezért hoztuk létre az Apró Lépteket, amelynek legfőbb célja a szülők teljeskörű tájékoztatása és szakmai támogatása a témában, valamint egy tudatosan gondolkodó szülői közösség kiépítése.

Tippek, trükkök, rendezvények