Játékosan a pénzügyekről!

1. rész

Játékosan a pénzügyekről! (1. rész)

A pénzügyi tudatosságnak egyre nagyobb szerepe van rohanó világunkban! A megszerzett pénzügyi ismeretek és képességek alkalmazása segít abban, hogy hatékonyan és tájékozottan tudjuk meghozni a pénzkezeléssel kapcsolatos döntéseinket. A tudatosságot már kicsi korban is megismertethetjük gyermekeinkkel. Gyermeked pénzügyi tudatosságának fejlesztése igazán fontos, hiszen ezáltal segíthetsz neki a jövedelem, a kiadások és a megtakarítások közötti kapcsolat megértésében, valamint elérheted azt is, hogy a gyermek felfogja a pénz értékét. Ez a sikeres gyermeknevelés egyik alapköve.

 


 

A legjobb, ha a picit kreatív játékokon keresztül vezetjük be a pénzügyek világába. A legfiatalabb korosztály pénzügyi tudatosságának fejlesztését az egyszerű pénzügyi fogalmak tisztázásával érdemes kezdeni, a legkisebbek gyűjthetik és számolhatják a pénzérméket. Az idősebb gyerekeknek lehet saját zsebpénzük, megismertetheted őket a számlákkal és a csekkekkel, valamint a takarékosság fogalmával is. A legjobb és talán leghatékonyabb módszer az, ha elmagyarázod gyermekednek a fogalmakat, és hagyod, hogy ő maga is próbálja ki, azt, amit tanult, még ha ez azt is jelenti, hogy egy kicsivel türelmesebbnek kell lenned a játékboltban, amíg csemetéd kiszámolja a szükséges pénzt a malacperselyéből.

 

 

Kezdjük is a legkisebbekkel: Játékok 3- 5 éves gyermekeknek

 

Ugyan a legfiatalabb gyermekek csak ritkán vannak tisztában a számokkal, kutatások bizonyítják, hogy a háromévesek nagy része már érti, hogy pénzért cserébe megkaphat valamit, amit szeretne, míg a négyévesek többsége a malacperselyben csörgő érméket már össze tudja kötni a takarékosság fogalmával.

 

A legszuperebb játék ebben a korban tehát az érmegyűjtés!

 

Lepd meg gyermekedet egy malacpersellyel, melybe összegyűjtheti a szülőktől, nagyszülőktől kapott érméket. Ez nagy izgalmat jelenthet a csemetéd számára, hiszen alig várja majd, hogy megteljen a malac pocakja és anyu vagy apu megszámolja neki mennyit is gyűjtött. Végül pedig a saját megtakarított pénzéből vásároljatok együtt valami apróságot az ő kívánsága szerint. Remek játékot varázsolhattok a dologból, ha gyermeked és a hasonló korú barátja, unokatestvére között pénzgyűjtő versenyt rendeztek. A manók kirázhatják az érméket a perselyeikből, és összehasonlíthatják az érmékből épített tornyok magasságát (hiszen az érmék értékeit még korai lenne nekik elmagyarázni), hogy megtudják, melyikük gyűjtött össze „több” pénzt.

 

Kezdetnek nem érdemes ennél bonyolultabb játékot kitalálni gyermekeink számára, hiszen már ezzel is tudatosabbá neveljük őt!

 

A következő részben a 6- 7 éves korosztálynak való játékokat mutatjuk be.

 

Szeretettel:
Az Apró Léptek Csapata

 

 

Forrás: penzugyi-tudakozo.hu

 


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

16 − tizenöt =

Apró Léptek

A pénzügyi tudatosságnak kiemelkedő szerepe van gyermekeinkre nézve, hiszen jövőjük szabadsága, szakmai lehetőségeik függnek tőle. Ezért hoztuk létre az Apró Lépteket, amelynek legfőbb célja a szülők teljeskörű tájékoztatása és szakmai támogatása a témában, valamint egy tudatosan gondolkodó szülői közösség kiépítése.

Tippek, trükkök, rendezvények