Gyermekjövő-tervezés II.

Iskola

Gyermekjövő-tervezés II. // Iskola

Sorozatunk következő részével abban szeretnénk segíteni a szülőknek, hogy összefoglaljuk az iskolás időszak várható nagyobb anyagi kihívásait. Az egyik vezető magyar online pénzügyi magazin kapcsolódó kutatása adja cikkünk vezérfonalát, melyet saját tapasztalatainkkal, kérdéseinkre kapott szülői válaszokkal egészítettünk ki.

 

Iskolás időszaknak az első osztálytól az érettségiig tartó időszakot tekintjük, és – ha nincs valamiért ismétlés vagy megszakítás – összesen minimum 12 évet ölel fel. Ha úgy nézzük, hogy ez gyermekünk életének körülbelül nyolcadrészét teszi ki, valamint számos neutrális közösségi viszonyát, alapvető hozzáállását és későbbi tanulási, érvényesülési képességét határozza meg, bizony egyáltalán nem mellékes, hogyan sikerül. Sikeren természetesen nem azt értjük, hogy meg tudjuk-e venni kamasz lányunk számára a legújabb IT bag-et, viszont – ahogy a bölcsődés időszak esetében is – igen könnyű beleesni abba a hibába, hogy nem készülünk fel megfelelően az iskoláztatás nagyobb beruházásaira.

 

 

Iskolakezdés

 

Nagyon kevesen vagyunk, akik nem emlékszünk az iskolában töltött első napunkra. Az évnyitóra, az izgalomra, esetleg szorongásra, az első iskolatáskánk megvásárlására, a kicsi kék ellenőrzőre, az első girbegurba betűinkre. Fontos, emblematikus pillanatok ezek minden család életében!

 

A Pénzcentrum kutatása szerint, bár igen hosszú a leendő elsősök listája, a legolcsóbb / egyszerűbb eszközöket vásárolva 12-15 ezer forint az iskolakezdéskor kifizetett összeg alsó határa, átlagosnak azonban a 30 ezer forint számít / gyermek.  Ezt az összeget dobogós sorrendben a gyermek ízlése, a tartósság, majd harmadik helyen az olcsóság, kissé pozitívabban megfogalmazva, a jó ár határozza meg. Ugyan a tankönyveket az alsósok már ingyen kapják meg, a menza árával még számolni kell, illetve annak kiegészítésével is – sajnos, a közétkeztetés is sok helyen hagy némi kívánnivalót maga után.

 

 

Alternatívák

 

Az a szülő, aki nem kívánja gyermekét a közoktatási rendszerben taníttatni, színvonalasabb vagy más rendszerű oktatást szeretne biztosítani csemetéje számára, kereshet más megoldást is. A gyermek lehet magántanuló, járhat magániskolába, vagy lehet tagja valamilyen tanulócsoportnak is. Természetesen, ebben az esetben a tankönyvek költségei is a szülőket terhelik, valamint az egyéni oktatás egyéb tandíjai, melyek átlagosan havi 40 ezer forint / gyermek összegtől indulnak, és kb. 150 ezer forint a felső határ, kevés drágább iskola működik jelenleg hazánkban.

 

 

Különórák

 

A kutatás szerint a magyar iskolás korú gyermekek 54%-a jár valamilyen különórára. Ezek egy része korrepetálás, tehát felzárkóztató, felkészítő jellegű, más része viszont a gyermekeink készségeire, képességeire, tehetségére és kedvteléseire épülő sport, képzőművészeti, zenei, stb. különóra.

 

A különórák teljes költsége nagyon eltérő lehet, mivel nem csak az óradíj, hanem a szükséges felszerelés bérlése vagy megvásárlása, esetleg a plusz útiköltség is ide tartozik. Mivel szülőként erre mondunk a legkevésbé szívesen nemet – arra, amiben a gyermekünk örömét leli, és kiemelkedően tehetséges, érdemes minél korábban beépíteni ezeket a költségeket a családi tervezetbe. Sokat segíthet azonban, ha az iskola szervezésében sikerül valamelyik magánórát elérnünk, bérelhetünk eszközöket hozzá, illetve – gyermekünk egészséges igénybevételét tekintve is – maximalizáljuk a számára választható plusz tevékenységek mennyiségét. Annak azonban, aki komolyan készül sportkarrierre vagy művészeti pályára, bizony fel kell készülnie ennek akár igen borsos költségeire is.

 

 

Nyári szünet – Táborok és tanulmányi utazások

 

Nagy kihívás, hiszen a legtöbb szülő sajnos nem tudja kivenni szabadságként az egész nyári szünetet. Sokan próbálnak “váltott műszakban” vigyázni a gyerekekre, nyilván könnyebb ott, ahol a nagyszülők vagy nagynénik, nagybácsik aktívan tudnak segíteni a gyermekvigyázásban. Alternatíva még a nyári tábor, azonban sajnos nagyon sok magyar család nem engedheti meg magának, hogy táborba küldje gyermekét, hiszen a táborok ára kb. 20-30 ezer forint / héttől indul (mindemellett, ha van rá mód, nagyon széles palettáról válogathatunk, és sok magántáboroztatónál is vannak pl. testvérkedvezmények vagy valamilyen szociális kedvezmény). Ahol semmilyen más megoldás nincs, a szülő kérhet segítséget az illetékes önkormányzattól, napközbeni ellátás formájában, ennek ára kb. 500-1.500.- között mozog, valamint ehhez adódik hozzá még az étkezés, ami kb. plusz 5-800.- forint / nap.

 

 

Középiskola

 

A középiskola költségeit már állami verzióban is nagyban meghatározza az egyéni orientáció. A fiatalok többsége ekkor „fekszik rá” igazán intenzíven a nyelvtanulásra, később már az érettségikre és az egyetemi felvételire. Nagyban függ a középiskola költsége attól is, hogy azt a gyermek saját lakhelyén tudja-e elvégezni, vagy másik városban tanul. Utóbbi esetben az utazás, valamint a kollégium / albérlet költsége is hozzáadódik a tanszerekre szánt összeghez, sajnos emiatt több középiskolás szüleinek – a tandíjat leszámítva – már gyermekük 14-15 éves korában egyetemi költségvetéssel kell számolnia. Az állami (lag támogatott) kollégiumokban maga a szállás ingyenes, azonban az étkezési díjakat kell befizetni, mint kollégiumi ellátás, így kb. 20 ezer forintos havi díjjal lehet átlagosan kalkulálni.

 

(Érdemes viszonyításképpen átnézni a  Budapesti Egyesített Középiskolai Kollégium 2016-17-es közzétételi listáját itt)

 

A középiskolai kollégiumok színvonala igen változó, bár jóval olcsóbbak, sokan már ekkor inkább saját, esetleg barátnővel vagy unokatestvérrel közös albérletben, ha tehetik, saját lakásban gondolkodnak, elsősorban akkor, ha a továbbtanulás során, ill. pályakezdő fiatalként is abban a városban terveznek maradni. A fővárosi lakások, albérletek költségei meredeken megemelkedtek az utóbbi években (összefoglaló cikk itt), így nem árt előre átgondolni, ennek tükrében milyen megoldások jöhetnek szóba, ha gyermekünk már a középiskolai éveket is másik városban végezné el.

 

 

Hogyan készülhetünk fel?

 

Amennyiben minden verziót átgondoltunk (jelenlegi perspektívánk, terveink és lehetőségeink tükrében), ez kirajzol majd egy tól-ig költségvázlatot is. Ha már tudjuk, maximum mekkora összeget kell adott esetben mozgósítani, független pénzügyi tanácsadó segítségével megkereshetjük a legjobb megoldást arra, hogy ez az összeg a megfelelő időben rendelkezésünkre álljon a családi kasszát legkevésbé megterhelő módon.

 

Segíthetünk? Kérj időpontot itt ,és munkatársunk felveszi veled a kapcsolatot, hogy személyre szabottan tájékoztathassunk a támogatásokról, kedvezményekről, megtakarításokról, és közösen a legtöbbet hozzuk ki a rendelkezésre álló lehetőségekből!

 

Még több hasznos információt tudhatsz meg, ha feliratkozol hírlevelünkre! 🙂

 

Szeretettel:

Az Apró Léptek Csapat

 

CSAPAT

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

20 − 12 =

Apró Léptek

A pénzügyi tudatosságnak kiemelkedő szerepe van gyermekeinkre nézve, hiszen jövőjük szabadsága, szakmai lehetőségeik függnek tőle. Ezért hoztuk létre az Apró Lépteket, amelynek legfőbb célja a szülők teljeskörű tájékoztatása és szakmai támogatása a témában, valamint egy tudatosan gondolkodó szülői közösség kiépítése.

Tippek, trükkök, rendezvények