Könyvajánló

Liall Ferguson: A pénz felemelkedése

Ezt olvastuk! – Niall Ferguson: A pénz felemelkedése

“A társadalom óriási problémát generál a jövőre nézve azzal, hogy az állampolgárokat nem tanítja meg bölcs pénzügyi döntéseket hozni, miközben elvárja, hogy felelősen kezeljük a kiadásainkat és adózott jövedelmünket, hogy saját tulajdonú lakásban lakjunk, vagy hogy önállóan döntsünk a nyugdíj-előtakarékosság összegéről és a társadalombiztosításról.” /Niall Ferguson: A pénz felemelkedése/

 

 

Munkánk során nagyon sok különféle pénzügyi műveltséggel találkozunk, az azonban sajnos általános érvényűen kijelenthető, hogy a hazai pénzügyi kultúra és tudatosság messze nem éri el azt a szintet, ami anyagilag hosszú távon biztonságos önálló döntésekhez vezetne. A lakosság jelentős része sajnos a pénzügyi alapfogalmakkal és a különféle pénzintézetek által betöltött szerepekkel, vagyis a saját mindennapi pénzügyeivel sincs teljes mértékben tisztában. Ez a probléma messze túlmutat az egyén vélt vagy valós hiányosságain, azonban a változás jelenleg a legintenzívebben az egyén szintjén tud megvalósulni. Missziónk, hivatásunk, legfontosabb célunk és munkák ezt minden eszközzel támogatni és a társadalom szintjére emelni. Ehhez a munkához egy nagyon fontos és összefogó alapozást nyújthat a skót származású, több más neves intézmény mellett a Stanfordon és a Harvardon is tanító történész, Niall Ferguson munkája.

 

 

A pénz felemelkedése nagyon részletes, átfogó mű a pénzügy evolúciójáról, rengeteg felhasznált irodalommal és kutatómunkával alátámasztva. Nem rövid, viszont nagyon gördülékenyen olvasható, sok anekdotával, szellemességgel, személyesebb megjegyzéssel fűszerezve. A hazai történelemoktatásról szerencsére sokkal több pozitívumot el lehet mondani, mint a pénzügyiről, így bátran állíthatjuk, hogy annak, aki csak félig odafigyelt a középiskolai történelemórákon, vagy háttérnek bekapcsolja néha a híradót, a könyv minden megemlített pénzügyi mozzanatát és innovációját lesz mihez (kihez) kötnie.

 

 

Ahogy maga Ferguson fogalmaz: “Valamennyi fontos történelmi mozzanat mögött pénzügyi titok rejlik (…) A reneszánsz korában például azért alakulhatott ki olyan óriási igény a művészetre és az építészetre, mert az olasz bankárok, így a Mediciek is, hatalmas vagyonokra tettek szert a keleti matematika pénzügyi alkalmazásával. A Holland Köztársaság amiatt tudott a Habsburg Birosalom fölé kerekedni, mert pénzügyi szempontból nagyobb előnynek bizonyult az első modern értéktőzsde, mint a világ legnagyobb ezüstbányája.” 

 

 

…és hogy csak párat említsünk a legizgalmasabb kérdések közül: Mi volt a Medici család valódi innovációja, mely egy kor szellemét határozta meg? Tényleg ördögi üzelmeknek köszönhette felemelkedését a Rotschild család, vagy el kell fogadjuk a tényt, hogy létezik ilyen mértékű pénzügyi zsenialitás? Hogyan alakult ki az angolszász országok különös vonzalma az ingatlan-adásvétel iránt? Egyáltalán: tényleg biztos befektetés a ház? Hogyan okozta a Katrina hurrikán a biztosító szektor csődjét? Miként alakult ki a 21.századi globális pénzügyi polarizációt (el)döntően meghatározó “Kimerika”? És vajon paradox módon miért a világ legbiztonságosabb országában kötik a legtöbb biztosítást?

 

 

A pénz felemelkedése tökéletes választás akkor is, ha egy izgalmas, kikapcsolódást nyújtó, de ismeretterjesztő, és akkor is, ha egy pénzügyi műveltségünket megalapozó könyvet keresünk.

 

Az Apró Léptek tippje olvasáshoz:

 

– Nagyon sűrű és tömény olvasmány, a teljes értés és élmény kedvéért érdemes a fejezetek közt 1-2 nap pihenőt tartani, emésztgetni.

 

– Az értelmező szótár funkció ugyan nem vállalt feladata, de a valódi értéshez célszerű az előforduló pénzügyi alapfogalmakat közben külön  kikeresni, és leírni, mert az egzakt definíciók elvesznek néha a szövegben, ettől egy pénzügyi területen először kalandozó olvasó könnyen eltévedhet.

 

– Érdemes memóba menteni vagy egy noteszbe kiírni az érdekesebb gondolatokat. Akár nagyobb gyermekeinkkel együtt is elolvashatunk egy-egy kalandosabb, anekdotikusabb fejezetet!

 

 

Zárszóként pedig megosztunk még egy nagyon fontos gondolatszelvényt a könyv előszavából:

 

” … a szegénység oka nem az, hogy a kapzsi bankárok kizsákmányolják a szegényeket. Sokkal inkább a pénzügyi intézmények, bankok hiányával magyarázható, nem azok meglétével. Csakis akkor lehet az uzsorásoktól megszabadulni, ha hatékony hitelezési hálózat áll az adósok rendelkezésére, illetve csak akkor áramlik a henyélő gazdagok pénze a szorgalmasan dolgozó szegényekhez, ha lehetőség van a megtakarításokat megbízható bankokban elhelyezni. (…) Minél integráltabbá válnak a világ pénzügyi piacai, annál nagyobb távlatok nyílnak meg a pénzügyben jártasok előtt a saját lakóhelyükön is, miközben a hozzá nem értőket mindenhol az elszegényedés fenyegeti. (…)

 

Mindezen okokból – függetlenül attól, hogy éppen a napi betevőnkért küzdünk, vagy a világ meghódítására törünk – soem volt ennyire fontos megérteni a pénz felemelkedését. Ha a könyvemmel segítettem a pénzügyi tudás és az egyéb tudás közötti veszélyes korlátokat lerombolni, már nem dolgoztam hiába”. /Liall Ferguson/

 

 

Segíthetünk? Kérj időpontot  itt ,és munkatársunk felveszi veled a kapcsolatot, hogy személyre szabottan tájékoztathassunk a támogatásokról, kedvezményekről, megtakarításokról, és közösen a legtöbbet hozzuk ki a rendelkezésre álló lehetőségekből!

 

Még több hasznos információt tudhatsz meg, ha feliratkozol hírlevelünkre! 🙂

 

Szeretettel:

Az Apró Léptek Csapata

 

CSAPAT

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

tíz − 6 =

Apró Léptek

A pénzügyi tudatosságnak kiemelkedő szerepe van gyermekeinkre nézve, hiszen jövőjük szabadsága, szakmai lehetőségeik függnek tőle. Ezért hoztuk létre az Apró Lépteket, amelynek legfőbb célja a szülők teljeskörű tájékoztatása és szakmai támogatása a témában, valamint egy tudatosan gondolkodó szülői közösség kiépítése.

Tippek, trükkök, rendezvények