Könyvajánló

Marie Kondo: Rend a lelke mindennek

Ezt olvastuk!- Marie Kondo: Rend a lelke mindennek

Felmerülhet bennetek a kérdés, hogy mi is a kapcsolat egy rendkívül népszerű rendrakási módszertan és a pénzügyi tudatosság között. Ami azt illeti, nagyon sok! (Sőt, ha közelebbről megnézzük, ugyanígy haladunk végig ügyfeleinkkel a pénzügyeik rendbetételében is.)

 

Képtelenség a pénzünket tudatosan költeni, ha nem tudjuk, mit is kellene venni, ugyanis fogalmunk sincs, mi minden lapul már a fiókok, szekrények alján.

 

Jártál már úgy, hogy vettél egy… villanykörtét?? Elemet?? Csomag zsepit?? Esernyőt?? Kesztyűt?? Rágót?? ..vagy bármit, amiből utóbb találtál egy otthon rejtőző darabot, hogy csak a legtipikusabb must-have kacatokat említsük?

 

 

Marie Kondo, a hihetetlen népszerűségnek örvendő Rend a lelke mindennek c. könyv szerzője kislány kora óta bújta a háziasszonyoknak szóló magazinokat. Azt gondolhatnánk, hogy a rendrakás, hajtogatás művészete maga a spanyolviasz, de Marie valószínűleg ráhibázott egy komoly hiányosságra, miszerint a rendtartás művészete nem mindenkinél evidens, és akinél nem, annak valahonnan meg kéne tanulnia. Ennek köszönhetően ma már rendkívül sikeres üzleti vállalkozása van Tokióban, több hónapos előjegyzésekkel.

 

Mit tanulhatunk közhasznú becenevén KonMaritól?

 

Elolvasva a könyvet, nagyon sokat.

 

Arról, hogy alakul ki a káosz az otthonunkban – és az életünkben is.

 

Arról, milyen rafinált módon tereljük el magunktól a felelősséget – esetleg Te is a szüleid házában raktározod nem használt holmijaidat ahelyett, hogy megválnál tőlük?

 

Arról, hol és hogyan érdemes elkezdeni a rendszerezést úgy, hogy eredménye is legyen – tudsz vajon hatékonyan szelektálni és rendesen hajtogatni?

 

Arról, milyen módon fejlesszük ki a belső párbeszédet magunkban – tárgyainkkal, lélekkel rendelkezőként kezelve őket.

 

Arról, mennyire tudunk őszinték lenni magunkkal abban, mi okoz valójában örömet?Miért ne vehetnénk körül magunkat csak ilyen holmikkal?

 

Arról, hogyan tudjuk a megvalósult rendet megtartani úgy, hogy egész életünk is a rendezettség medrébe terelődik, beleértve családunkat, kapcsolatainkat, munkánkat?

 

Otthonunk fellélegzésén túl azonban a pénzügyi tudatosság tekintetében további előnyei is vannak, ha belevágtok a konmarizásba!

Például…

 

… kereshettek egy kis plusz pénzt!

 

A feleslegessé vált tárgyaitokat például eladhatjátok. Van kifejezetten konmaris ajándékozó csoport is, ami nagyon hasznos, konkrét értékesítésre azonban nincs lehetőség. Ha úgy érzed, tényleg rengeteg a feleslegessé vált holmitok, érdemes akár egy saját külön csoportot létrehozni, vagy egy kávé-sütis garázsvásárt, otthoni börzét szervezni az ismerőseiteknek. Előtte viszont mindenképp egyeztessetek egy könyvelővel, mi minősül már kereskedésnek és meddig vagytok adómentesek!


… jótékonykodhattok!

 

Egyre több a jótékonysági üzlet, ahol örömmel beveszik használt, de jó állapotú dolgainkat, sokszor nagyobb raktárukba is el lehet vinni vagy ki is mennek érte, ha sok / nagy holmi van, amit felajánlanánk.


Továbbá…

 

…részesei lehettek egy közösségnek!

 

Könnyebb változtatni, ha egy támogató csapat áll mellettünk! Több konmari csoport is alakult, melyben a tagok megosztják egymással személyes történeteiket, leleményes ötleteiket, haladásuk ütemét, sikereiket, kérdéseiket.


…gyermekeiteket is bevonhatjátok, mint egy játékba!

 

Elébe menve kicsit a „rakj már rendet magad után!” veszekedéseknek – ha tapasztalja, hogy ez számunkra nem egy kellemetlen kötelesség, hanem maga a mód, ahogy élünk, azzal neki is nagyon sokat adunk. (Természetesen, ezt gyakorló szülőként tegyük hozzá, kisgyerekes háztartásban elkezdeni konmarizni azért többszörösen nehezített pálya. Mondjuk, arányosan a sikerérzet is nagyobb!)

 

De mi is a leglényegibb célja ennek?

„Ha azt hiszed, hogy a rendrakás olyasvalami, amit életed végéig csinálnod kell, minden áldott nap, akkor itt az ideje, hogy felébredj! Megesküszöm neked rá, hogy egy lendülettel rendet lehet tenni, gyorsan és alaposan, Utána pedig semmi más dolgod nem lesz az életben, mint eldönteni, hogy mit tarts meg és mit hajíts ki, és törődni azokkal a dolgokkal, amiket megtartottál. (…) Ami Téged illet, fordítsd az idődet és az energiádat arra, amiben TE a leginkább örömödet leled, ami a TE küldetésed az életben! (…) Az életed valójában az otthonod rendbetétele után kezdődik!” /Marie Kondo/

 

Szeretettel:
Az Apró Léptek Csapata

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

öt × 5 =

Apró Léptek

A pénzügyi tudatosságnak kiemelkedő szerepe van gyermekeinkre nézve, hiszen jövőjük szabadsága, szakmai lehetőségeik függnek tőle. Ezért hoztuk létre az Apró Lépteket, amelynek legfőbb célja a szülők teljeskörű tájékoztatása és szakmai támogatása a témában, valamint egy tudatosan gondolkodó szülői közösség kiépítése.

Tippek, trükkök, rendezvények