Könyvajánló

Kim John Payne : Egyszerűbb gyermekkor

Ezt olvastuk! – Kim John Payne: Egyszerűbb gyermekkor

paint-958689_960_720

Csapatunkban sok a gyakorló szülő – és mi, hasonlóan szülőtársaink többségéhez, naponta próbálunk gyermekeink életében harmóniát teremteni, hogy boldognak és kiegyensúlyozottnak lássuk őket. Sajnos, ez sokszor meglehetősen nagy kihívásnak tűnik. Főleg, mert amióta mobiltelefon és internet segítségével bárhol, bármikor elérhetőek lettünk, még nagyobb tudatosságot igényel a munka és a magánélet szétválasztása, a nap átvezetése a nyüzsgésből a nyugalomba. Ahogy Dr. Kádár Annamária fogalmaz a könyv ajánlójában: “Hogyan hozhatjuk összhangba mindennapi életünk tempóját a gyermekkor tempójával?”

 

Túl sok a holmink. A játékboltok kínálata kolosszális. Egy kedves ismerősünk kiszámolta, hogyha minden alkalomra csak egy játékot kap kisfia a közeli rokonoktól és legjobb barátoktól, akkor évente 175 (!!!) darab új játékot kap… Hihetetlen, ugye?

 

Túl sok az inger. Nehéz kérdés a tévé, a mesenézés, a tablet vagy anya / apa telefonja is. Főleg, hogy bizony, millió család számára lett sokkal egyszerűbb ezen eszközök és az internet  segítségével a kapcsolattartás is távol élő szeretteikkel. De mennyi a sok, mennyi az épp elég? Hány Kisvakond, hány Babóca, hány bekapcsolva maradt híradó az egység? Tényleg zavaró lehet a háttérzene is? Elvakult zöld és elkötelezett haladás-ellenes az a szülő, aki letiltja ezeket az ingereket a gyermeke életében? Mikor és hogyan lépjen be a folyamatba az a szülő, aki viszont szeretné megtanítani gyermekét, hogyan éljen a 21. század kibontakozó lehetőségeivel?

 

Ahogy Dr. Vekerdy Tamás fogalmaz – tényleg olyan békák leszünk, akik megszokják a forró vizet, és csak akkor veszik észre, hogy gond van, amikor már gyakorlatilag megfőttek?

train-189828_960_720

Az Egyszerűbb gyermekkor lebilincselő olvasmány.

 

Payne legmegdöbbentőbb felfedezése – mivel sokat dolgozott önkéntesként ázsiai menekülttáborokban – hogy az elméletben háborúmentes, jóléti társadalmakban élő gyermekek is ugyanazt a poszttraumás-stressz szindrómát, annak tüneteit produkálják, mint a háborús veszteségekben felnőtt kis társaik. Hogyan lehetséges ez? Mi az, amitől az ő gyermekkoruk is elveszni látszik, mintha egy bombatalálat perzselte volna fel? Mitől alakul bennük túlzott igény a kontrollra, válnak idegessé, kapaszkodnak látszólag értelmetlen és bonyolult szertartásokba, ahelyett, hogy bátran nyitnának az újdonságok felé?

 

Kutatásainak eredménye, alapvetése szerint a modern családok többsége fokozatosan belecsúszik abba, hogy “a négy túlzás” – túl sok tárgy, túl sok választási lehetőség, túl sok információ, túl nagy sebesség – rabja legyen, végigszaladva a napokon, kevés valódi, átélt pillanattal és nyugodt figyelemmel egymás számára. Természetesen nem szándékosan – azonban ami a felnőttek esetében egy elvárt képesség és az érvényesülés eszköze, a “multitasking” üzemmód, az a gyerekeknél egyre gyakrabban diagnosztizált figyelemzavarként vagy akár pszichoszomatikus tünetek formájában is megjelenhet.

 

Payne számos valódi esettanulmányt is megoszt azt olvasókkal, melyeken keresztül még jobban látjuk, hogyan nyilvánulhat meg, gyermekeink milyen furcsa viselkedéseiben, tüneteiben, szorongásaiban vagy kényszeres szokásaiban törhet felszínre a családi élet zavartsága, a rohanás, az időhiány, a válogatás nélkül zúduló, számukra sokszor ijesztő és feldolgozhatatlan információ, és azt is, milyen konkrét lépéseket tettek a szülők, milyen szokásokon változtattak annak érdekében, hogy megvédjék gyermekeik gyermekkorát. Sikerrel.

 

A könyv a probléma teljeskörű bemutatása után végigvisz minket egy komplex “egyszerűsítési” menüsoron is, a gyerekszobában felhalmozott rengeteg holmi rendezésén át a szülői jelenlét finomhangolásáig, számos olyan könnyen megvalósítható tanácsot és mindennapi életben hasznosítható ötletet adva, melyek iránytűként szolgálhatnak a családi élet, az egymással, gyermekeinkkel töltött idő teljesen új minőségéhez, melyekből kedvünkre válogathatunk.

 

Ez a mű, ezt nagyon fontos leszögezni, nem azért született, hogy lelkiismeret-furdalást keltsen bennünk, szülőkben, akik nyilvánvalóan mindig a maximumot próbáljuk megtenni, ami az adott helyzetben tőlünk telik. Épp ellenkezőleg. Rengeteg támogatást, útmutatást ad családi életünk tudatosabb védelméhez és vezetéséhez. Ahogy alcíme is szól: “Hogyan neveljünk nyugodtabb, boldogabb, magabiztosabb gyermekeket?”

 

Szeretettel ajánljuk, mielőtt elszaladnátok ajándékokat venni.

És szeretettel ajánljuk ajándéknak is.

Az Apró Léptek Csapata

tudatosszulo5

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

tizenkilenc − egy =

Apró Léptek

A pénzügyi tudatosságnak kiemelkedő szerepe van gyermekeinkre nézve, hiszen jövőjük szabadsága, szakmai lehetőségeik függnek tőle. Ezért hoztuk létre az Apró Lépteket, amelynek legfőbb célja a szülők teljeskörű tájékoztatása és szakmai támogatása a témában, valamint egy tudatosan gondolkodó szülői közösség kiépítése.

Tippek, trükkök, rendezvények