Vigyázat, jön a fagy!

Mire kell odafigyelnünk, ha jönnek a mínuszok?

Erre figyeljünk oda, ha nem akarjuk, hogy az időjárás kibabráljon a pénztárcánkkal!

Ősszel nemcsak a nagy Óraátállítás miatt érdemes „átnézni” a lakás ketyegőit, mindenképpen ellenőrizni kell a családi házakban, nyaralókban lévő vízórákat is, mielőtt beköszöntenek a mínuszok.

 

A téli időjárás próbára teheti a vízórákat, ezért érdemes már most felkészülni arra, hogyan tudjuk megvédeni őket a fagytól. A vízszolgáltatók minden évben figyelmeztetik az érintetteket – elsősorban a családi házak és nyaralók tulajdonosait – , hogy ellenőrizzék a vízóraaknákat és a vízórákat.

 

A Pannon-Víz szerint például egy félrecsúszott aknafedél, egy kitört pinceablak, egy nyitva felejtett ajtó is igen nagy gondot okozhat. A komolyabb hidegben ugyanis a vízórában maradt víz megfagyhat és ennek hatására szétroppanhat a vízóra, amelynek cseréje akár több 10 ezer forint kiadást jelenthet. Sőt, rossz esetben a vízórahiba miatt több köbméter víz elfolyhat feleslegesen, amit szintén ki kell fizetnie az ingatlan tulajdonosának, nem beszélve az előbb említett mennyiségű víz okozta károkról a lakásban, esetenként akár a szomszédoknál is. A vonatkozó jogszabályok szerint pedig a fogyasztók, azaz jellemzően a tulajdonosok felelősek azért, hogy a vízóra ne fagyjon el.

 

Mi lehet tenni, ha már megtörtént a baj?

 

Az Ezermester.hu korábban azt írta, hogy “leginkább a néhány milliméteres vaslappal fedett aknában lévő vízmérőket veszélyezteti, ezért ezek védelme különösen fontos”. A kerti vízóraakna törött, vagy hiányzó fedlapját pótolni kell, és érdemes a szigetelést is megoldani. A vízmérőt például hungarocellel, vagy más hőszigetelő anyaggal is le lehet takarni. Akár egy papírdobozt is lehet fejjel lefelé a vízórára tenni, ami a talajból felfelé áramló meleget ott tartja, így védve azt a fagyástól. A Pannon-Víz összefoglalója arról is ír, hogy ha a szigetelőanyag átnedvesedik, semmit nem ér, hiszen ugyanúgy átengedi a hideget. Olyan szigetelőanyag kell, ami nem nedvesedik át, ilyen például a hungarocell. Érdemes a fedlapra is hungarocellt, vagy más hőszigetelő anyagot tenni, de akkor megyünk biztosra, ha a vízakna falain is van hőszigetelő réteg. Érdemes rendszeresen ellenőrizni, hogy nincs-e víz az aknában, valamint figyeljünk arra is, hogy a vízóraakna fedele mindig lehajtott állapotban legyen.

 

A pincékben lévő vízmérők védelme érdekében ellenőrizni kell a pinceablakok épségét, és ha a vízmérő, illetve a csövek a külső talajszinttől egy méternél kisebb távolságra vannak, hőszigetelésükről külön is gondoskodjunk. Szigeteljük! Vagy, ha erre nincs lehetőség, időben víztelenítsük a falakon kívül lévő, illetve a nem kellően szigetelt vízvezetékeket.

 

 

 

 

 

 

Az épületen belüli vezetékek, illetve szerelvények esetében győződjünk meg a helyiség nyílászáróinak épségéről.

 

Télen a nem lakott épületeknél legbiztosabb módszer a víztelenítés. Ha későn látunk hozzá a víztelenítéshez, és a befagyott víz miatt nem tudjuk az elzárócsapot elfordítani, meleg vízzel, óvatosan felolvaszthatjuk a benne lévő jeget, majd ezt követően elvégezhetjük a víztelenítést.

 

Fokozott elővigyázatossággal elkerülhetjük a bosszúságot és az anyagi károkat! Higgyétek el, megéri!

 

Szeretettel:
Az Apró Léptek Csapata

 

 

Forrás: www.napi.hu

Apró Léptek

A pénzügyi tudatosságnak kiemelkedő szerepe van gyermekeinkre nézve, hiszen jövőjük szabadsága, szakmai lehetőségeik függnek tőle. Ezért hoztuk létre az Apró Lépteket, amelynek legfőbb célja a szülők teljeskörű tájékoztatása és szakmai támogatása a témában, valamint egy tudatosan gondolkodó szülői közösség kiépítése.

Tippek, trükkök, rendezvények