D.I.Y.

Zero Waste ékszerek zokniból, harisnyából

D.I.Y. – Zero Waste Textilékszer

 

Ha válaszolni kéne arra a kérdésre, mi az, amit azonnal, habozás nélkül dobunk a szemetesbe, amint a legkisebb sérülés éri, bizonyára sokan vágnátok rá: a harisnya!

 

Sajnos, a nylonharisnya a női ruhatár legrövidebb életű, ám nélkülözhetetlen darabja – a drágább, gazdagabb textúrájú példányok természetesen valamivel tovább bírják, de még a borsos ár sem garancia, főleg, ha a múlt századi krimik lehellet-vékony, misztikus selyemharisnyáinak utódjaira gondolunk.

 

De hogy kapcsolódik össze a kidobásra szánt harisnya és a pénzügyi tudatosság?

 

Nos, most szeretnénk Nektek megmutatni, hogy lehet mindössze egyetlen ollóval, egy erős cérnával, lyukas harisnyákból, itt-ott elhasznált színes zoknikból, otthon, fiókok mélyén, elszakad nyakláncokból megmentett gyöngyökből, leszakadt gombokból elképesztően vidám és kényelmes ékszereket készíteni!

 

Alkotó kedvünknek semmi sem szabhat határt, érdemes fényes, világos, érdekes textúrájú dolgokat “belekötözni” az anyagba!

 

 

A technika végtelenül egyszerű – az elasztikus anyagba alulról bele kell szorítani azt a kis bogyót, gyöngyöt, gombot, amit szeretnénk, és, mint a lufi végét, vagy anyagában megcsomózni, vagy egy vékony, de erős, lehetőleg színében harmonizáló cérnával (pl. ilyen a klasszikus hímzőfonal) elkötni. A harisnyát elég akár simán szeletekre vágni, ekkor már adott is a karkötő-alap. Ha hosszában fűzzük-csomózzuk végig, egy vagy két lábrészből valódi designer nyaklánc készülhet!

 

Természetesen, ha van otthon vagy szánunk rá még egy kisebb összeget, akkor más kiegészítőt, szerelékeket, vagy bonyolultabb elemeket is készíthetünk, az alap végtelen verzióban variálható.

 

 

A technika további előnye, hogy kis segítséggel már egészen kicsik is tudnak belőle ékszereket, sőt, akár kis kabala-állatkákat is készíteni. Már önmagában a kis gyöngyök, bogyók közt válogatás is jó móka!

 

Ha nincs otthon kellő mennyiségű bekötözhető hobbimaradék, akkor a legegyszerűbb és legolcsóbb, ha keresünk egy levegőre száradó gyurma-receptet, és mondjuk az esti filmezés közben kis golyókat gyártunk belőle. 1-2 marék gyurmából szinte feldolgozhatatlan mennyiségű borsónyi gömböcskét kapunk! Haladók száradás után be is festhetik kallódó körömlakkokkal, nagyon szép hatást keltenek a színes bogyók egy átlátszó harisnyába kötve!

 

 

Stílusokkal is játszhatunk – egy fekete harisnyából és néhány ezüstös gyöngyből kifejezetten elegáns darabokat készíthetünk!

 

Ha inkább csak játéknak tekintjük, és hordani vagy megőrizni nem is akarjuk majd ezeket a darabokat, az teljesen biztos, hogy ezentúl másképp tekintünk arra, amit kidobásra szánunk – természetesen korántsem arra gondolunk, hogy minden lyukas holmit tartsunk meg, de mindenképpen érdemes átgondolni, felhasználható-e még kreatív célokra egy filléres limlom ahelyett, hogy drága és párszor használt játékokra költenénk – közelednek az Ünnepek, valószínűleg a nagyszülők is jobban örülnek egy saját kézzel készített alkotásnak!

 

Szeretettel:

Az Apró Léptek Csapata

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

14 − 13 =

Apró Léptek

A pénzügyi tudatosságnak kiemelkedő szerepe van gyermekeinkre nézve, hiszen jövőjük szabadsága, szakmai lehetőségeik függnek tőle. Ezért hoztuk létre az Apró Lépteket, amelynek legfőbb célja a szülők teljeskörű tájékoztatása és szakmai támogatása a témában, valamint egy tudatosan gondolkodó szülői közösség kiépítése.

Tippek, trükkök, rendezvények