CSALÁD SZÜLETIK

Pénzügyi tudatosság a családtervezésben - támogatások és előtakarékosság

Család Születik VI. – EXTRA tippek a kelengyelistához

 

Amikor családdá válunk, egyben az élethez szükséges holmijaink és eddigi kiadásaik is markánsan megnövekednek. Extra posztunkkal szeretnénk pár támpontot adni Nektek, leendő szülőknek, természetesen nem a „velünk vagy kiságyban aludjon” és „boldogabbak-e a hordozott babák?” cikkek szellemében – szigorúan az új  család kiegyensúlyozott működésében oly domináns szerepet játszó pénzügyi tudatosság  oldaláról.

 

Hatalmas boldogság gyermeket várni. Sok félelem, öröm, kétség és varázslat rejlik a várakozás hónapjaiban. Bár ezekre az érzelmekre mindannyian kicsit másképp reagálunk, ritka az a leendő szülő, legyen mégoly kedvező anyagi helyzetben is, akinek legalább egy csöppet fel ne szaladna a szemöldöke, amikor kézbe veszi vagy letölti az első kelengyelistát.

 

Mire érdemes figyelni? 

 

AZ IDŐZÍTÉS

 

Hatalmas öröm apránként, nagy-nagy szeretettel, odafigyeléssel összeválogatni, mi fogadja majd szemünk fényét. A realitás talaján maradva azonban, ha objektívebben közelítünk, később sokkal több keret áll rendelkezésre majd a valóban fontos beruházásokra. Ha behatároltabbak a lehetőségeink, akkor pedig nincs annál rosszabb érzés, mint amikor egy valóban fontos tételt azért nem tudunk megvenni, mert már elköltöttük a pénzünket valami olyanra, amire végül nem is lesz szükségünk, esetleg kölcsön kell kérnünk – az adott tárgyat vagy a szükséges összeget.

 

A kelengyelistán számos olyan tétel bújik meg, melyről igazából nem tudni előre, hogy egyáltalán szükség lesz-e rá. Rengeteg apróságot – és főleg rengeteg drágább holmit – ráérünk akkor beszerezni, amikor babánk már megszületett, és kikristályosodtak az Ő és a Mi valódi igényeink, preferenciáink. Sok eszközt bérelni érdemesebb! Első körben tehát koncentráljunk arra, ami biztosan kell majd – a szüléshez, a kórházban tartózkodáshoz szükséges holmik, higiéniai csomag, pelenka, ruhaneműk, valamint otthon egy újszülött fogadására célszerűen kialakított babasarok – legyen akár saját vagy a mi szobánkban.

 

ÚJAT VAGY HASZNÁLTAT?

 

Ha valamiben, ebben a témakörben óriási nézetkülönbségekkel találkozhatunk. Hogy mit és miért lehet célszerű használtan vásárolni, arról azonban érdemes pár szót ejtenünk.

 

Általában egy nagyon jó minőségű holmit megvenni egy-két gyerek után, jó állapotban sokkal jobb üzlet, mint egy közepes minőségűt újonnan. Fontos tudni, hogy egy használt babaholmi ára sokszor korántsem a valós amortizációjáról szól, hanem arról, hogy a szülők szeretnének mielőbb egy lélegzetvételnyi helyet, és ennek érdekében akár fillérekért túladnának blokkal-vonóval a harmadik méregdrága zenélős formabedobón.

 

Beszéljünk kicsit a számokról! Az üzletekben többszázezres babakocsi-szetteket első gyermek után általában százezer forint körül megtaláljuk az internetes használtcikk-portálokon. Ha már két gyermek is használta, ez az összeg az ötvenezer forint köré realizálódik. Ha valóban megkímélt állapotú, érdemes feltennünk magunknak a kérdést, amit az új autókkal kapcsolatban: akarunk-e akár százötven-kétszázezer forinttal többet költeni azért, hogy miénk legyen az első kör? Ugyanezt érdemes visszafelé is lejátszanunk gondolatban: ha megvesszük újonnan, később, ha már nem használjuk, körülbelül mekkora veszteséggel tudjuk majd eladni? Viszonyításképp osszuk el az összeget 365 nappal, hiszen egy éves kor körül rengeteg szülő vált át olcsóbb, könnyebb sport babakocsikra. Majd tegyük meg ugyanezt egy használt, de kedvünkre való babakocsi árával. Melyik napidíja jobb? (Mellesleg, ha mi is vigyázunk a szép állapotú használtra, használtként már a vételi árnál jóval kisebb veszteséggel tudjuk majd továbbadni.)

 

Nézzünk egy valós példát!


Babakocsi bolti ára 270.000.-
Megkímélt állapotban eladjuk 130.000.-
270.000 – 130.000.- = 140.000.- / 365 = 383,5 Ft / nap használati díj
Ugyanez a babakocsi – használt, de nagyon szép, megkímélt állapotban : 100.000.-
Megkímélt állapotban, ugyanúgy használtként eladjuk: 60.000.-
100.000 – 60.000.- = 40.000.- / 365 = 109,5 Ft / nap használati díj

 

Természetesen az, hogy kit mennyire zavar egy holmi elméleti „használtsága”(itt nyilván nem az agyonmosott sütőtök-foltos kis rugdalózókról beszélünk), nagyon személyes téma, azonban vásárlás előtt mindig kérdezzük meg magunktól: Milyen valós funkcióbeli, minőségbeli vagy higiéniai, esztétikai okai vannak annak, hogy érdemes az újat megvenni? (Mert sok VALÓS ok is van természetesen!!)

 

Ezekkel a kérdésekkel megelőzhetjük, hogy elköltsünk több százezer forintot, amit sokkal jobban is befektethetnénk gyermekünk jövőjébe. 

 

A TIPP ÉS A TAPASZTALAT

 

Mi sem hálásabb helyzet, mintha van idősebb, vagy legalábbis tapasztaltabb anyuka a környezetünkben, akinek már nagyobbak a gyermekei, és szakértő tanácsokkal, valós tapasztalataival támogat minket az anyává válás olykor igen rögös útján. Egy szerető nagymama, nővér vagy barátnő hatalmas kincs, főleg az első idők bizonytalanságaiban. Ne feledjük azonban, hogy az „azt ne vedd meg, mert két ugrás után szétesik a gyerek alatt”-on kívül szinte minden nagyon egyedi, kinek válik be és kinek nem.

 

A lényeg pénzügyi szempontból annyi, hogy lehetőleg semmit ne vásároljunk meg csak azért, mert valakinek nagyon bejött, még ha számunkra hiteles és követendő példa is, sokkal inkább törekedjünk arra, hogy díjmentesen, kölcsönkérve, vagy speciális baba-mama klubokban jelképes kölcsönzési díjért, végső soron az áruházakban, megfelelően diszkréten visongó deddel ki tudjuk próbálni, vajon nekünk és a gyermekünknek működik-e.

 

Érdemes némi őszinteséggel végiggondolnunk saját életstílusunkat is – egyáltalán nem mindegy, hogy egy babakocsival földúton kell-e rendszeresen hazatoljuk a heti bevásárlás terményeit, vagy a BKV-n kell tucatszor fel-le akrobatikázni, hogy meglátogassuk heti háromszor a dédit a város másik végén. Lehet egy babakocsi szuper az egyik élethelyzetben, és egy katasztrófatank a másikban. Akkor költünk tudatosan, ha megtaláljuk a számunkra legjobbat.

 

 

Zárszóként 5 extra tipp az Apró Léptek anyukáitól:

 

OSZD MEG a kelengyelistát a családoddal!

 

Ha a rokonok, barátok szívesen vesznek részt a beszerzésben, akkor kezelhetitek úgy a listát, mint például az esküvői ajándékokét. Lehet egy felelőse, mondjuk az egyik leendő nagymama vagy nagynéni, aki jegyzi, hogy ki mit vállal. Minden esetben csak akkor kezdjetek bele, ha ez mindenkinek rendben van és tisztázzátok előre a kereteket – legyen rajta sok minimális költségű apróság is, ne legyen ez senki számára kötelező érvényű váratlan anyagi teher.

 

LÉGY nagyon tapintatos, de ŐSZINTE!

 

… vagy azt gondolod, nem fog feltűnni Alfonz bácsinak, hogy véletlenül minden zenélő babatelefonját elhagyjátok nyaraláson? Sok helyzetben nagyon nehéz őszintének lenni, de tekintsetek erre úgy, hogy megóvjátok az ajándékozót a felesleges kiadásoktól. Ha kellően tapintatosak és konstruktívak vagytok, ők is hálásak lesznek érte.

 

 

KÖRÜLTEKINTŐEN a megtakarításokkal!

 

Fantasztikus dolog, ha azonnal szeretnétek gyermeketek jövőjére félretenni! Hatalmas segítség lesz számára, és minden nap, minden hét Nektek, Neki dolgozik! Azonban tudni kell, hogy pénzügyi termékekben is érvényesül, miszerint nem biztos, hogy a legismertebb termékek a legjobbak számotokra! Szánjatok rá annyi időt, hogy független tanácsadóval konzultáltok, aki a tényleges céljaitokhoz keresi meg a legoptimálisabb konstrukciót!

 

FEKTESS BE a segítségbe is!

 

Eddig hezitáltál a mosogatógépen, szárítógépen, morzsaporszívón, takarítógépen, takarítónőn, vasalóbrigádon (és még hosszan sorolhatnánk – kinek mi a kedves és hasznos)? Hatalmas jelentősége lesz a saját “backstage team”-ed kiépítésének, mind tárgyiakban, mind emberiekben, hogy minél több időd és energiád maradjon a legfontosabbra: a gyermekedre!

 

Végezetül pedig:


KERÜLD
 az online licitcsoportokat!

 

Ha elkap a megszerzési láz, hajlamosak vagyunk sokkal többet költeni egy ráadásul használt babaholmira, mint amennyit valójában érne, továbbá ezekben a csoportokban ritka, hogy valaki többoldalas termékbemutatót közölne le, nagy a csalódás esélye is.

 

 

Kérj időpontot  itt, és munkatársunk felveszi veled a kapcsolatot, hogy személyre szabottan tájékoztathassunk a családalapítással, szüléssel kapcsolatos támogatásokról, kedvezményekről, megtakarításokról, és közösen a legtöbbet hozzuk ki a rendelkezésre álló lehetőségekből!

 

Még több hasznos információt tudhatsz meg, ha feliratkozol hírlevelünkre! 🙂

 

Szeretettel:
Az Apró Léptek Csapata

 

CSAPAT

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

14 − öt =

Apró Léptek

A pénzügyi tudatosságnak kiemelkedő szerepe van gyermekeinkre nézve, hiszen jövőjük szabadsága, szakmai lehetőségeik függnek tőle. Ezért hoztuk létre az Apró Lépteket, amelynek legfőbb célja a szülők teljeskörű tájékoztatása és szakmai támogatása a témában, valamint egy tudatosan gondolkodó szülői közösség kiépítése.

Tippek, trükkök, rendezvények