CSALÁD SZÜLETIK

Pénzügyi tudatosság a családtervezésben - támogatások és előtakarékosság

Család Születik V. – CSED

 

Sok, második-többedik gyermekét váró édesanya is zavarba jött a CSED kapcsán, hiszen nem is olyan rég még TGYÁS névre hallgatott ez a támogatási forma. Mindenesetre a régi és az új lényegében azonos, most pedig részletesen megmutatjuk, ki és hogyan veheti igénybe!

 

Kinek jár a CSED?

 

A CSED-et az az édesanya igényelheti, aki a szülés kiírt várható időpontját megelőzően két éven belül  365 napon át biztosított volt, és a biztosítás tartama alatt vagy a biztosítás megszűnése utáni 42 napon belül szül, illetve a biztosítás megszűnését követően negyvenkét napon túl baleseti táppénz folyósítása alatt szül, vagy a folyósítás megszűnését követő huszonnyolc napon belül szül.

 

Mi számíthat bele a 2 év / 365 napba?

 

– a baleseti táppénz

 

– korábbi (előző szülés kapcsán folyósított) CSED

 

– előző gyermek után járó GYED (fontos, hogy a diplomás GYED nem számít bele – viszont beleszámítható minimum 1 év közép-vagy felsőfokú intézményben eltöltött időből legfeljebb 180 nap)

 

– rehabilitációs járadék / ellátás

 

Meddig jár a CSED?

 

A CSED támogatási összideje 24 hét, legkorábban a szülés várható időpontja (szülész-nőgyógyász ad róla igazolást) előtti 28. naptól a gyermek születését követő 168 napon át járhat.

 

Koraszülött babáknál a szülés napjától vehető igénybe, vagyis a szülési szabadság első napjával indul.

 

A CSED legfeljebb 6 hónapra visszamenően igényelhető, így az első napja legkorábban a kérelmezés napjától visszafelé számított 6. hónap 1. napja lehet.

 

 

Ki igényelheti a CSED-et? 

 

A CSED alapvetően az édesanya által igényelhető támogatási forma, viszont ha egészségügyi okokból vagy elhalálozás következtében nincs a babával egy háztartásban, akkor igényelheti a vér szerinti apa, illetve más esetben  örökbefogadó szülő, gyám is.

 

A CSED-del kapcsolatos kizáró okok

 

Amennyiben a szülő bármilyen, nem nevelőszülői keresőtevékenységet folytat, a CSED nem jár, viszont nem tartozik ide a szerzői jogi díjazás, személyi jövedelemadó mentes tiszteletdíj összege sem.

 

Mennyi lehet a CSED összege?

 

Előzetes kalkulációban sokat segíthet a bérszámfejtőnk, azonban a tényleges összeget az OEP számolja ki, ez alap esetben a szülést megelőző munkaviszonyban a napi bruttó átlagkereset 70%-a, melyből csak az SZJA-t vonják le.

 

Abban az esetben azonban, ha nem volt a szülést megelőző 2 éven belül folyamatos a biztosított viszony, a megszakítást megelőző jövedelmet nem veszik figyelembe, hanem a CSED kezdő napját megelőző 3. hónap utolsó napjától számított 180 naptári napi jövedelmet veszik figyelembe.

 

Ha visszafelé számolva az igénylő nem rendelkezik 180, csupán 120 naptári napi jövedelemmel, de van a jogosultság kezdő napjától legalább 180 nap megszakítás nélküli biztosított viszonya, akkor a naptári napi alapot a 120 napi tényleges jövedelem alapján számolják.

 

Ha naptári napi alapot ennek alapján NEM tudnak számolni, akkor az a jogosultság 1. napján aktuálisan érvényes minimálbér kétszeresének a harmincadrésze. HA a biztosított naptári napi jövedelme ezt az összeget nem éri el, akkor a biztosított tényleges jövedelmét veszik figyelembe. HA nincs tényleges megállapítható jövedelme, akkor szerződés szerinti jövedelmet néznek, amely nem haladhatja meg a minimum CSED (a jogosultság első napján érvényes minimálbér kétszeresének harmincad része) összegét.

 

Hogyan igényelhető a CSED? 

 

1. Ki kell tölteni a “Nyilatkozat csecsemőgondozási díj megállapításához” című nyomtatványt – kitöltése után a munkahelyre kell benyújtani.

 

2. Egyéni vállalkozó, önfoglalkoztató vagy őstermelő az “Igénybejelentés táppénz, csecsemőgondozási díj, gyermekgondozási díj, baleseti táppénz igényléséhez” nyomtatványt töltse ki – a lakóhely szerint illetékes kormányhivatalhoz kell beadni, és akkor is, ha a munkáltató jogutód nélkül megszűnt.

 

Mellékelni kell továbbá:

 

– a kiskönyv (mint várandós-gondozásról szóló dokumentum) másolatát

 

– várandós állományba vételről szóló orvosi igazolást

 

– születési anyakönyvi kivonatot (ha szülés előtt igényeljük, akkor ezt természetesen pótolni kell később)

 

– örökbefogadás esetén az örökbefogadásról szóló gyámhivatali határozatot kell csatolni

 

– ha az igénylő álláskereső,  mellékelni kell a határozatot a vállalkozói járadék/álláskeresési támogatás megállapításáról illetve a folyósítás szüneteltetéséről

 

– tanuló esetén pedig a leckekönyv másolatát, vagy igazolást a tanulmányok idejéről.

 

– ha az igénylőnek megszűnt a biztosítási jogviszonya, mellékelni kell a “Jövedelemigazolás egészségbiztosítási ellátás megállapításához” nyomtatványt, igazolványt az egészségbiztosítási ellátásokról, biztosítási jogviszonyról.

 

Könnyítés lett 2016. január 1-től, hogy egyetlen nyilatkozat benyújtásával el lehet indítani ugyanazon gyermekre tekintettel a CSED és a GYED igénylését ITT!  Ha azonban másik szülő kívánja később a GYED-et igényelni, vagy nem élt az édesanya ezzel a lehetőséggel, a CSED lejárta előtti 15. napig kell igényelnie a GYED-et, amennyiben azt folytatólagosan szeretné kapni.

 

Kövesd sorozatunkat – hamarosan a GYED-et mutatjuk be!

 

Ha bármilyen kérdésed van a támogatásokkal kapcsolatban, regisztrálj itt és munkatársunk felveszi veled a kapcsolatot!

 

 

Még több hasznos információt tudhatsz meg, ha feliratkozol hírlevelünkre! 🙂

 

Szeretettel:
Az Apró Léptek Csapata

CSAPAT

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

20 − 6 =

Apró Léptek

A pénzügyi tudatosságnak kiemelkedő szerepe van gyermekeinkre nézve, hiszen jövőjük szabadsága, szakmai lehetőségeik függnek tőle. Ezért hoztuk létre az Apró Lépteket, amelynek legfőbb célja a szülők teljeskörű tájékoztatása és szakmai támogatása a témában, valamint egy tudatosan gondolkodó szülői közösség kiépítése.

Tippek, trükkök, rendezvények