CSALÁD SZÜLETIK

Pénzügyi tudatosság a családtervezésben - támogatások és előtakarékosság

Család Születik I.

 

Akár tudatosan terveztük a családalapítást, akár spontán ér bennünket, a pozitív teszttel veszi kezdetét az az elképesztően csodálatos és hihetetlenül kiszámíthatatlan időszak, ami arról szól, hogyan nyílunk meg a bennünk növekvő új életnek. Többségünk természetesen megpróbál mindent elkövetni, hogy a legoptimálisabb állapotot teremtse meg a fejlődésnek – vitaminokat szedünk, terhestornára járunk, ha eddig nem tettük, megpróbálunk többet lazítani, meditálunk, nagyokat sétálunk a jó levegőn, letesszük a cigarettát, igyekszünk csökkenteni a minket érő stressz szintjét. Befelé figyelünk, jobban törődünk magunkkal.

 

 

Azt azonban senki sem tudja megjósolni, mindezek mellett vagy ellenére hogyan viseli majd a várandósságot. Ha konkrétan a magzat fejlődése és az édesanya leletei szerencsére nem is kívánják meg a fokozottabb orvosi  felügyeletet, a rosszullétek, a fáradékonyság, koncentráció-zavar, görcsölés, enyhébb vérzések vagy fejfájás miatt könnyen állhat elő olyan veszélyesnek minősülő állapot, mely kapcsán a terhesgondozásért felelős szakorvos jóval a szülés időpontja előtt indokoltnak látja a táppénzre küldést. Magunk is érezhetjük úgy, hogy az adott állapotban nem szeretnénk munkánk minőségét, a babavárás egészséges örömét kockára tenni.

 

Sajnos nagyon sok nő számol be arról, hogy terhessége kitudódásával munkaadói teremtettek olyan légkört, amiben végül el-lehetetlenedett a munkavégzés, így végül ő maga kérte általános jó állapota ellenére a szabadságolását.

 

Hogyan érezhetjük magunkat biztonságban, hogyan készülhetünk fel a kiszámíthatatlanra?

 

 

Egy gyermek születése mindig hatalmas öröm, azonban még a tudatosabb szülőket is komoly anyagi kihívások elé állítja, hiszen gyermekünkre később is folyamatosan költenünk kell. A kiadások hirtelen megnőnek, ráadásul a család bevételei általában az új jövevény megérkezésével együtt csökkennek, mivel az édesanya már nem a teljes keresetét, hanem az aktuális anyasági támogatások összegét tudja csak betenni a családi kasszába.

 

Nézzük át gyorsan, milyen PLUSZ KIADÁSOKRA lehet számítani csak a várandósság időszakában és a szülés kapcsán?

 

– Terhesvitamin
– Egyéb étrendkiegészítők, egészségesebb élelmiszerek
– Terhesruházat
– Övterelő autóba
– Speciális lábbelik, gyógypapucs, talpbetét, stb.
– Speciális kozmetikumok
– “Babzsákok”, hungarocell golyós párnák vagy memóriahabos holmik pocakkal alváshoz,
pihenéshez
– Szakorvosi terhesgondozási díjak (magánorvos esetén havi egyszeri, a várandósság végén
havi háromszori vizsgálattal minimum kell számolni)
– 4D ultrahang
– Terhestorna, baba-mama jóga, speciális masszázs díja
– Szülésfelkészítő díja, szülés körüli magánszolgáltatások díjai

 

… és ehhez adódik hozzá a BABAKELENGYÉRE (további posztban elemezzük, pl. ruhák, hálózsákok, takarók, kiságy, hordozókendő, babakocsi, autós hordozó, stb…) fordítandó összeg is.

 

Mire számíthatunk ugyanekkor a BEVÉTELI OLDALON?

 

Összeszedtük nektek, hogy mik is ezek a támogatások és mivel lehet tervezni (külön posztokban bemutatunk minden támogatást):

 

 

– Anyasági támogatás
– Első házasok adókedvezménye
– Csecsemőgondozási díj – CSED,
– Gyermekgondozási díj – GYED, GYED Extra, Diplomás GYED – 
Gyermekgondozási
segély – GYES
– Családi pótlék (nevelési támogatás / iskoláztatási támogatás),
– Családi adókedvezmény
– CSOK

 

Mit kell tenned, hogy tájékozott légy?

 

Olvasd el a tematikus posztjaikat! Természetesen, a felsorolt támogatásokon túl számos egyéni konstrukció is megtervezhető, hogy anyagi biztonságban várhassuk gyermekünket és válhassunk családdá. Szeretnénk felhívni azonban figyelmed, hogy a posztok célja a tájékoztatás, elolvasásuk nem helyettesíti a könyvelővel, bárszámfejtővel, saját, független pénzügyi tanácsadóddal, a pénzügyeidet érintő szakemberekkel történő személyre szabott konzultációt, és arra biztatunk, ezeket a beszélgetéseket mielőbb ütemezd be, ha családalapításon vagy bővítésen gondolkodtok!

 

 

Szeretettel: 
Az Apró Léptek Csapata

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

9 + tizenöt =

Apró Léptek

A pénzügyi tudatosságnak kiemelkedő szerepe van gyermekeinkre nézve, hiszen jövőjük szabadsága, szakmai lehetőségeik függnek tőle. Ezért hoztuk létre az Apró Lépteket, amelynek legfőbb célja a szülők teljeskörű tájékoztatása és szakmai támogatása a témában, valamint egy tudatosan gondolkodó szülői közösség kiépítése.

Tippek, trükkök, rendezvények