CSALÁD SZÜLETIK

Pénzügyi tudatosság a családtervezésben - támogatások és előtakarékosság

Család Születik III. – Első Házasok Adókedvezménye

 

Bár lassan két éve igénybe vehető, még mindig kevesen ismerik az első házasok adókedvezményét. Az összeget tekintve valószínűleg nem ettől jön meg a kedvünk az esküvőhöz, viszont a sok kicsi sokra megy-elven véletlenül se engedjük el ezt a lehetőséget, ha jogosultak vagyunk, vagy leszünk rá!

 

Minden olyan házaspár, amely esetében legalább az egyik házastárs első házasságát köti, jogosult az első házasok kedvezményére, egy-két feltétellel:

 

– 2015 januárjában vagy azt követően kötöttek házasságot (minimum az egyik fél első házassága)

– minimum az egyik fő rendelkezik jövedelemadó köteles jövedelemmel (hiszen adókedvezmény)

 

 

Amennyiben házastársak mindkét tagja kereső, akkor az adókedvezményt meg is oszthatják. Igényléshez nincs is más dolgunk, mint kitölteni az “első házasok adókedvezménye nyilatkozat”-ot és a munkáltatónak továbbítani azt.

 

A kedvezmény összege:

 

A házastársak együttesen havonta 5 000 forint adónak megfelelő mértékben csökkenthetik az egyébként fizetendő adójukat. Adóalapban kifejezve ez azt jelenti, hogy az összevont adóalapba tartozó jövedelem havi 31 250 forinttal csökkenthető.

 

Meddig jár az első házasok adókedvezménye?

 

Ezt a támogatást a házasságkötést követő hónaptól vehetjük igénybe maximum 24 hónapig. Ha 24 hónapon belül gyermek születik vagy a felek elválnak, akkor módosító adóelőleg nyilatkozatot kell leadnunk munkáltatónk felé.

 

A gyermek születése után az első házasok kedvezménye helyett családi adókedvezményre vagyunk jogosultak (erről külön poszt található az oldalon).

Jó hír, hogy amennyiben nem tudtunk a kedvezményről, de még jogosultak vagyunk rá, adóbevallásnál tüntessük fel és az adóhatóság ezt jóváírja nekünk!

 

Cikksorozatunk következő részében a családi adókedvezményt mutatjuk be részletesen!

 

Szeretettel:
Az Apró Léptek Csapata

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

kettő × kettő =

Apró Léptek

A pénzügyi tudatosságnak kiemelkedő szerepe van gyermekeinkre nézve, hiszen jövőjük szabadsága, szakmai lehetőségeik függnek tőle. Ezért hoztuk létre az Apró Lépteket, amelynek legfőbb célja a szülők teljeskörű tájékoztatása és szakmai támogatása a témában, valamint egy tudatosan gondolkodó szülői közösség kiépítése.

Tippek, trükkök, rendezvények