7 lépcsőfok a családi pénzügyekben

– lépünk vagy zuhanunk?

7 lépcsőfok a családi pénzügyekben – lépünk vagy zuhanunk?

Amikor leülünk a szülőkkel – Veletek – beszélgetni arról, milyen jövőt szeretnétek gyermekeiteknek, a legritkábban hangzik el az „érettségi” vagy a „hitel” szó.

 

 

A valóság azonban az, hogy az utóbbi években több tízezer hallgató nem tudta elkezdeni tanulmányait a felsőoktatásban. Rengeteg jelentkezést vontak vissza, mert a leendő hallgatók családjai nem tudták biztosítani a tandíjhoz, lakhatáshoz szükséges anyagi hátteret. Akik belevágtak, azoknak legalább a 20 százaléka tetemes diákhitellel kezdi életét. Jelenleg Magyarországon 7 millió forint az egy háztartásra jutó hitelállomány. Így nem csoda, ha ezen felül nem jut már arra, hogy a fiatalok életkezdését is jelentősebb összegekkel támogassák.

 

 

Sajnos, a jelenlegi aggasztó számadatok arra engednek következtetni, hogyha nem változik valami gyökeresen, akkor gyermekeink olyan mínuszokkal kezdik majd felnőtt életüket, amelyek könnyen válhatnak akár a saját életükön belül is behozhatatlanná.

 

Hogy tudunk felelős szülőként fordítani ezen a perspektíván, és megteremteni azokat az anyagi bázisokat és támogató erőket, melyek segítségével nem egy hitelspirál nyitányában, hanem stabil pillérekre épített életkezdésbe vezetjük gyermekeinket? Ne feledjük, ahogy MA döntünk, azzal gyermekeink JÖVŐJÉT alapozzuk meg- így vagy úgy!

 

A kulcsszó és minden eredmény alapja természetesen a pénzügyi tudatosság. Napi munkánk során azonban gyakran találkozunk e fogalom félreértelmezésével, még gyakrabban azzal, hogy ügyfeleink számára nem egészen megfogható, hogy mit is jelenti a pénzügy tudatosság megvalósítása – a gyakorlatban.

 

Családi pénzügyi szakértőként szerzett sokéves tapasztalataink alapján ezt a hét kérdést – hét lépést tartjuk a legfontosabbnak:

 

1. Tisztában vagy a családotok pontos bevételeivel és kiadásaival?

 

Evidensnek tűnhet, azonban rengeteg meglepetést tartogathat, ha 3 hónapig nagyon szigorúan vezetjük a cashflow táblázatunkat. Ma már számos okostelefon-alkalmazás is a segítségünkre lehet (pl. Koin, Moneylover).

 

2. Gondolsz a biztonságra?

 

Ha nem koncentrálunk biztonsági tartalék felépítésére, valamint munkaképességünk védelmére, a legkisebb szél is fel fogja borítani pénzügyi biztonságunkat.

 

3. Jól informált vagy minden juttatással és kedvezménnyel kapcsolatban, ami megillethet?

 

Legyen szó CSED-ről, GYED-ről, CSOK-ról, Babakötvényről, SZJA-visszaigénylésről vagy bármilyen más állami támogatásról, általános tapasztalatunk, hogy rengeteg lehetőségről egyszerűen nem tudnak a családok.

 

4. Szánsz időt kiadásaid felülbírálására?

 

Sok költségünket ok nélkül tekintjük fixnek. Szinte mindig van olcsóbb mobil-előfizetés, bankszámla, optimálisabb hitelkonstrukció, e-kupon, kedvezménynapok. Vannak energiatakarékos izzók, hővisszaverő fóliák, outletek és facebookos csereberecsoportok. Nem változnak meg a kiadásaink, ha nem fektetünk némi energiát az optimalizálásukba.

 

5. Tudsz célokat kitűzni és előre tervezni?

 

Az lesz leghamarabb egy hitelspirál áldozata, akit minden kiadás váratlanul ér. Biztos, hogy kell majd műszakiztatni az autót. Biztos, hogy szeptemberben indul a tanév. A hasunkon alvó édes kisbaba lesz majd 20 éves, aki szeretne tanulni, világot látni, nem a szüleivel lakni. Ha merünk előre tervezni, hitelek helyett megtakarításokra építhetjük az életünket. Hatalmas különbség!

 

6. Megfelelő módon fekteted be a pénzed?

 

Magunkban hordjuk a hiánygazdaság emlékszilánkjait – még mindig nagyon sokan fektetik be szabad bevételeiket azonnal életszínvonaluk vélt vagy valós emelésébe ahelyett, hogy olyan befektetéseket, megtakarításokat választanának, amelyekkel tőkét képezve garantálhatják jövőbeni anyagi biztonságunkat.

 

7. Megkeresed-e a megfelelő pénzügyi segítséget terveid megvalósításához?

 

Ragaszkodsz-e ahhoz, hogy legyen olyan tanácsadód, aki független, a Te és a te családod érdekeit tartja szem előtt, ujját folyamatosan a gazdaság ütőerén tartva tisztában van a pénzügyi szféra lüktetésével, utánajár az összes kérdésednek és a létező legjobb konstrukciókat hozza el neked? Az ebben vállalt kompromisszumos megoldások, mint a neten böngészés, vagy a legközelebbi bankfiók első ajánlatának elfogadása rövid-és hosszú távon is sokba kerülhet.

 

 

Szülőként teljesen természetes, hogy szeretnénk a legjobbat adni gyermekeinknek.

 

Nem tudunk azonban átadni nekik valamit, amit mi sem tudunk és gyakorlunk – ezért döntöttünk úgy az Apró Léptek Csapatával, hogy nem kizárólag személyes konzultációk – tervezés – hosszú távú megvalósítás révén támogatjuk a családok pénzügyi fejlődését, hanem elindul egy aktív online kommunikáció részünkről Felétek! Ha szeretnétek egy tudatos,  felelősségteljes, kreatív és támogató szakmai–szülői közösséghez tartozni, segítséget, információt, ötleteket kapni családi pénzügyeiteket érintő kérdésekben, akkor kövessétek blogunkat hétről hétre!

 

Szeretnénk a ti ötleteiteket, javaslataitokat is beépítve olyan tartalmakat megosztani a blogunkon és FB oldalunkon keresztül, amelyek hasznosak, érdekesek és informatívak számotokra.

 

Jó böngészést kívánunk!
Az Apró Léptek Csapata

 

bekoszonto_header

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

egy + 11 =

Apró Léptek

A pénzügyi tudatosságnak kiemelkedő szerepe van gyermekeinkre nézve, hiszen jövőjük szabadsága, szakmai lehetőségeik függnek tőle. Ezért hoztuk létre az Apró Lépteket, amelynek legfőbb célja a szülők teljeskörű tájékoztatása és szakmai támogatása a témában, valamint egy tudatosan gondolkodó szülői közösség kiépítése.

Tippek, trükkök, rendezvények